Valtava joulupaketti valaisee pian Kotkan toria – jouluilme kohenee 60 000 eurolla

Kotkan tori avataan jouluun uudistunein jouluvaloin. Kotkalaisyritykset satsaavat 60 000 euroa torin ilmeen ja tunnelman parantamiseen.

Kotka
Havainnekuva Kotkan torin uudesta jouluvalaistuksesta.
Kotkan Kauppatie ry

Kotkan tori puetaan jouluun uusin jouluvaloin. Kotkan Kauppatie sekä pääyhteistyökumppanit Kotkamills, Kotkan Energia ja Karhu Voima satsaavat rahaa uuteen valaistukseen seuraavan viiden vuoden ajan. Hintaa jouluvalaistukselle tulee yhteensä 60 000 euroa, josta merkittävän osan maksavat kolme pääyhteistyökumppania.

– Pitää arvostaa sitä, että yritykset, jotka eivät suoranaisesti edes toimi torin ympärillä haluavat, että torikuvaa kehitetään, Kotkan Kauppatien toimitusjohtaja Samuli Kansa sanoo.

Kauppakeskus Pasaatin eteen kävelykadulle tulee seitsemänkymmenen metrin matkalle perkolaa muistuttava rakennelma, joka valaistaan. Lisäksi olemassaoleviin korkeisiin valaisinpylväisiin asennetaan uudet valonheittimet, jotka valaisevat toria eri värein. Myös torilava saa ympärilleen lahjapakettia muistuttavan valaistuksen. Perinteinen joulukuusikin saa uudet koristeet.

Uudet jouluvalot asennetaan Kotkan joulunavaukseen mennessä, joka järjestetään 26. marraskuuta.

– Perkola on tarkoitus purkaa sitten kun jouluvalot alkavat kyllästyttää, ehkä tammikuun lopulla. Rakennelmasta tulee siirreltävä ja pohdimme, mitä muuta käyttöä sille voisi tulla. Voisiko siihen esimerkiksi Meripäivillä kiinnittää viirejä, Samuli Kansa pohtii.

Hankkeessa ovat mukana myös Kauppakeskus Pasaati, Kotkan kaupunki, kehittämisyhtiö Cursor, Renta ja Sotek-säätiö.

Valoa pimeyteen

Kotkan kauppatie katsoo, että vähälumisina talvina on entistä tärkeämpää satsata valaistukseen. Kaupunkilaiset ovat toivoneet piristystä Kotkan torin ilmeeseen ja toimintaan.

– Seisoin keskellä Kotkan toria ja mietin, että mitä tähän laitetaan. Ajattelin, että haluan tähtitaivaan koko torin ylle, Kansa kertoo. Nykyiset valaisinpylväät eivät kuitenkaan olisi varmasti kestäneet torin yli pingoitettua valoverkkoa. Kansan mukaan nyt toteutettava valaistus ja viiden vuoden ajanjakso luo kuitenkin hyvän alustan projektin kehittämiselle.

Suuria suunnitelmia Kansalla myös riittää. Lumitilanteen niin salliessa mies näkisi torilla esimerkiksi lumiveistostaiteilijan luoman taideteoksen tai parhaassa tapauksessa jopa luistinradan.