Kunnat ennakoivat sote- ja maakuntauudistuksen tuloa: Veronkorotuksia luvassa

Sote- ja maakuntauudistukseen leivottu määräaikainen veronkorotusrajoitus kunnille saattaa johtaa kuntia nostamaan veroprosenttiaan jo ennakolta, ennen uudistuksen voimaan tuloa.

verotus
Timo Reina
Timo ReinaYle

Sote- ja maakuntauudistuksen lakiluonnokseen kirjattu määräaikainen veronkorotusrajoitus kunnille saattaa johtaa kuntia nostamaan veroprosenttiaan jo ennakolta, ennen uudistuksen voimaan tuloa 2019. Todennäköisesti kunnat tekevät näin päättäessään vuoden 2018 veroprosentista.

– Jos verokatto tulee, niin joissain kunnissa saatetaan ajatella, että pelivaran kasvattamiseksi veroprosenttia hiukan korotetaan. Verokatto voi johtaa jopa korkeampiin kunnallisveroasteisiin kuin sen säätämättä jättäminen, sanoo varatoimitusjohtaja Timo Reina Kuntaliitosta.

Lakiluonnoksen mukaan kunnat saavat nostaa veroprosenttiaan korkeintaan 0,5 prosenttiyksikköä vuonna 2020 vuoden 2019 tasosta ja vuonna 2021 korkeintaan 1,0 prosenttiyksikköä vuoden 2019 tasosta. Tietyin ehdoin korotus voi olla suurempikin. Tällä hetkellä kunnat saavat nostaa veroprosenttiaan sen verran kuin katsovat välttämättömäksi, joten ne eivät tykkää niille suunnitelluista rajoituksista itsehallintoon.

Valtiovarainministeriössä myönnetään kunnallisen verosuunnitelun mahdollisuus.

– Todennäköisesti monet kunnat harkitsevat päättäessään vuoden 2017 ja 2018 veroprosentista, että mikä on uudistuksen vaikutus. Kyllä tämä ennakointiriski on olemassa, sanoo ylijohtaja Päivi Laajala Valtiovarainministeriöstä.

Kuntaliitto: Verokatto kannustaa velanottoon

Kuntaliiton mielestä ehdotettu veronkorotusrajoitus voi myös ajaa kuntia lisävelanottoon.

– Jos verokatto säädetään, se on kannanotto velkaantumisen puolesta. Velkaantumisesta tulee kunnille entistä houkuttelevampi ja sallitumpi tapa tasapainottaa taloutta ja varautua investointeihin. Velka on siirrettyä verotusta myös kuntataloudessa, Reina huomauttaa.

Kuntien mielestä veronkorotuskatto joutaakin unohtaa lopullisesta lakiesityksestä. valtiovalta ei ole siihen valmis.

– Uskon että tämän veronrajoituksen osalta esitettyä säädöstä tuskin muutetaan. Hallitus kuitenkin linjasi, että uudistuksen myötä kokonaisveroaste ei saa nousta, joten tämä on se lähtökohta, Laajala sanoo.