Puheenjohtajan ääni ratkaisi HS:n kirjallisuuspalkinnon

Esikoisteokselle myönnettävän Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saa Hanna Weselius romaanillaan Alma!

kulttuuri
Hanna Weselius
Hanna WeseliusCarl Bergman / WSOY

Valintaprosessi oli tänä vuonna poikkeuksellisen tiukka. Raadin tiedossa oli 75 suomeksi kirjoitettua esikoisteosta, joista finaaliin valikoitui kymmenen – seitsemän romaania, kaksi runoteosta ja yksi novellikokoelma.

Loppusuoralle pääsivät Hanna Weselius ja Johannes Ekholm, joiden välillä kuusihenkinen raati suoritti suljetun lippuäänestyksen. Tulos oli tasapeli, jolloin puheenjohtaja Antti Majanderin ääni ratkaisi voittajaksi Weseliuksen.

Majander arvosteli Alma!-teoksen syyskuussa Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun). Hän kutsui teosta "viisaaksi, ärhäkäksi ja elegantiksi, joka kertoo naisiin kohdistuvasta raivosta".

Majander myös avasi valintaprosessia näkökulma-kirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun), jossa kertoi saaneensa puheenjohtajana myös "pataansa" muilta raadin jäseniltä. Toisin sanoen puheenjohtajan suosikki ei ole aina voittanut kisaa.

Kirjan nimihenkilö on Alma Mahler, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimo, joka eli viime vuosisadan alun Wienissä. Toinen keskushenkilö on tämän päivän Suomessa elävä kuvataiteilija Aino.

Majander kirjoitti arvostelussaan: "Naiseus ei ole hänen teoksensa aihe. Sen aihe on se, että puhuessamme yhdestä ihmisestä puhumme aina kaikista ihmistä...Weseliuksen omintakeinen ääni on arvokas lisä uudistuvaan kirjallisuuteemme."

Hanna Weselius (s.1972) työskentelee valokuvataiteen yliopistonlehtorina Aalto-yliopistossa.

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jaettiin nyt 22. kerran. Se jatkaa 1964–1994 jaetun J.H. Erkon esikoiskirjapalkinnon perinnettä. Palkintosumma 15 000 euroa.