Hyppää sisältöön

Intian suuri seteliuudistus johti kaaokseen ja käteispulaan

Hallitus veti isoja seteleitä äkisti pois korruption kitkemiseksi. Suomalaisen Katrina Carlsonin mukaan pankkikortin haltijoilla ei ole suurta hätää, joskin pitkä jonotus automaateilla vaatii kärsivällisyyttä.

Intialaiset tungeksivat jonoissa pyrkien vaihtamaan vanhoja seteleitään Delhissä. Kuva: Rajat Gupta / EPA

Intiassa hallituksen ajama seteliuudistus ja sen vaatima mittava rahanvaihto-operaatio ovat aiheuttaneet käteispulaa useissa suurkaupungeissa.

Intian hallitus ilmoitti viikko sitten, että suuret setelit vedettäisiin äkisti ja kokonaan liikenteestä osana korruptionvastaista kampanjaa.

Tarvittavia uusia suuria seteleitä ei kuitenkaan ole ollut riittävästi. Rahat ovat loppuneet useista pankkiautomaateista, kun tuskastuneet intialaiset ovat jonottaneet käteistä tuntikausia yötä myöten.

"Intian Piilaaksossa" asukkaat kärsivällisinä

Intian it-keskuksessa Bengalurussa eli entisessä Bangaloressa asuvan suomalaisen Katrina Carlsonin mukaan kaupunkilaiset ovat suhtautuneet vaivalloiseen operaatioon rauhallisesti ja kärsivällisyydellä.

Pankkikortilla pystyy maksamaan laajalti suurissa kaupoissa ja liikkeissä mutta ei katukaupassa, Carlson kuvaa.

– Pankkikorttien omistajilla ei ole mitään akuuttia hätää. Mutta käteistä rahaa tarvitaan täällä arjessa, joten jonot ovat mielettömän pitkät pankkiautomaateille, hän sanoo.

Lisäksi uudet setelit eivät vielä sovi automaatteihin ja automaatteja uudistetaan. Useilta pankkiautomaateilta saakin vain 100 rupian eli runsaan euron arvoisia seteleitä.

Intian Bengalurussa asuva suomalainen Katrina Carlson on auttanut pankkitiliä vailla olevia ystäviään. Kuva: Katrina Carlsonin kotialbumi

Carlson piti itseään onnekkaana onnistuttuaan eilen saamaan puolen tunnin jonotuksella 2 000 rupiaa (noin 28 euroa), joka on maksiminostomäärä.

– Tänään vain pari automaattia oli toiminnassa kaupungilla ja niihin oli kymmenien ihmisten jonot. Tulin sitten tyhjin käsin kotiin, hän sanoo.

Ongelmia on erityisesti käteisen varassa elävillä vähävaraisilla ja maaseudulla, jossa moni on vielä ilman pankkitiliä ja pankkiautomaatit ovat harvassa. Myös katukauppiaat ovat joutuneet vaikeuksiin, kun kauppa ei käy ilman käteistä ja ostamatta jääneet hedelmät ja vihannekset mätänevät myyntikelvottomiksi.

Carlson itse on yrittänyt auttaa tuttaviaan, joilla ei ole omaa pankkitiliä.

– Menimme erään tuttavani kanssa yhdessä kauppaan ja ostin hänelle riisiä ja vihanneksia, Carlson kertoo.

Joukko intialaisia osoitti mieltään hallitusta vastaan jonottaessaan rahanvaihtoon Delhissä. Kuva: RAJAT GUPTA / EPA

Harmaata taloutta vastaan

Muutos koskee viidensadan ja tuhannen rupian seteleitä, jotka vedetään pois ja mitätöidään heti. Setelit voi vaihtaa pankeissa uusiin viidensadan ja kahdentuhannen rupian seteleihin.

Intian hallitus uskoo, että rahanvaihto on paras keino puuttua korruptioon ja harmaaseen talouteen. Korruption kitkeminen oli yksi pääministeri Naredra Modin vaalilupauksista vuonna 2014.

Intia on Aasian kolmanneksi suurin talous. Intian talous pyörii pitkälle käteisen varassa.

.
.