1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Kaupunki irtisanoi sopimuksen – Kuopion kriisikeskuksen palvelut vähenevät

Tarjolla on ensi vuonna niukasti vastaanottoaikoja ja kriisipäivystyspuhelin muuttuu pelkäksi ajanvarauspuhelimeksi.

Kuva: Petra Ristola / Yle

Kuopion kriisikeskuksen toiminta supistuu vuodenvaihteessa. Kaupunki irtisanoi keskuksen kanssa tehdyn ostopalvelusopimuksen muun muassa säästötarpeiden vuoksi.

Kriisikeskuksen toimintaa pyörittää Kuopion seudun mielenterveysseura Hyvä Mieli ry, joka on joutunut kaupungin päätöksen vuoksi irtisanomaan henkilökuntaa ja lopettamaan myös muiden kuntien ostopalvelusopimuksia. Keskuksen rahoituksesta katoaa ensi vuodelle yli 250 000 euroa. Se on yli neljännes tämän vuoden liikevaihdosta.

Muutosten vuoksi kriisikeskuksella on ensi vuonna niukasti vastaanottoaikoja ja kriisipäivystyspuhelin muuttuu pelkäksi ajanvarauspuhelimeksi. Kuopion kriisikeskuksen muut palvelut kuten Rikosuhripäivystys, Pelituki, vastaanotto itsemurhaa yrittäneille, työnohjaukset ja koulutukset jatkuvat normaalisti.

Valtakunnallinen kriisipäivystypuhelin päivystää numerossa 010 195 202 arkisin kello 09–07 ja viikonloppuisin sekä juhlapyhinä kello 15–07.

Ajanvarauksessa ja kriisiasiakasvastaanotossa tauko vuodenvaihteen jälkeen

Muutokset vähentävät kriisivastaanottoaikoja jo marras-joulukuussa. Ajanvarauksessa ja kriisiasiakasvastaanotossa on kahden viikon tauko ensi vuoden alussa ja ajanvaraus avautuu uudelleen 16. tammikuuta.

Kaupungin terveydenhuollon ja perusturvan palvelualuejohtaja Markku Tervahauta sanoo, että ostopalvelun irtisanominen johtuu kaupungin budjetin tiukkenemisesta. Hän kuitenkin muistuttaa, että kaupungilla on muita samantyyppisiä palveluita. Apua voi hakea esimerkiksi sosiaalipäivystyksestä, terveyskeskuksesta, yhteispäivystyksestä tai Kuopion psykiatrian keskukselta.