Teknologia taikoo betoniseinään virtuaalisen pelikentän – jalkapallojuniorit innoissaan

Perinteisten pallokenttien rinnalle suunnitellaan tulevaisuuden liikuntakeskuksiin virtuaalisia pelikenttiä. Yksi esimerkki teknologian mahdollisuuksista on mikkeliläisen yrityksen kehittämä palloilupeli, jossa betoniseinä muuttuu pelikentäksi. Pelin kokeiluversiota on testattu tällä viikolla Jyväskylässä.

Kotimaa
Yle Uutiset Keski-Suomi: Teknologia taikoo betoniseinään virtuaalisen pelikentän – jalkapallojuniorit innoissaan
Yle Uutiset Keski-Suomi: Teknologia taikoo betoniseinään virtuaalisen pelikentän – jalkapallojuniorit innoissaan

Jalkapallon potkiminen betoniseinään ei kuulosta hittipeliltä. Sitä se kuitenkin on, kun yhtälöön lisätään moderni teknologia. Etenkin junnut ovat olleet myytyjä KickIt-pelistä, joka loihtii betoniseinästä futiskentän.

Pelissä on kyse uudesta pallopelien treenaamismuodosta, jossa pelataan oikeilla pelivälineillä ja pelaamiseen liitetään konsolipelin viihdyttävyys.

Suomi-futishan tässä pitää saada nousuun.

Sami Kämppi

OiOin toimitusjohtaja Sami Kämppi kuvailee, että yritys pystyy muuttamaan vaaka- ja pystysuorat pinnat kosketussensitiivisiksi.

– Se mahdollistaa kuvan projisoimisen seinään ja sitten voi potkia vaikka jalkapallolla seinään, joka reagoi.

Peliä on testattu lentopallossa, koripallossa, jalkapallossa ja myös salibandyssa.

– Se tunnistaa minun kovimmat lämäritkin, kehuu Kämppi.

Jalkapalloa voi harjoitella vaikka seinänkokoisella tikkataululla.
Jalkapalloa voi harjoitella vaikka seinänkokoisella tikkataulullaJarkko Riikonen / Yle

Soveltuu aloittelijoista ammattilaisille

KickIt-pelin kehittämisessä on ollut mukana huippuvalmentajia. Harjoituksia on helppo varioida aloittelijoista ammattilaisiin. Yleisöllä peliä on testattu vasta pari kertaa. Etenkin junioripelaajat ovat innostuneet uutuudesta ja eivät millään halua lopettaa pelaamista.

– Siinä tulee toistoa tosi paljon. Se kehittää pallosilmää motivoivasti ja taitoa lisäävästi, kun pitää aina pallo ottaa haltuun ja nopeasti päättää mihin potkaisee sen mahdollisimman tarkasti, kertoo Kämppi.

Sen avulla voidaan opiskella vaikka kertotaulua.

Sami Kämppi

Peliseiniä on jo käytössä kauppakeskuksissa, lentokentillä ja museoissa. Seuraava etappi ovat liikuntakeskukset. OiOi on tehnyt kosketusherkkiä installaatioita muun muassa tiedekeskus Heurekalle. Peliseinää voi käyttää myös oppimisympäristöissä.

– Sen avulla voidaan opiskella vaikka kertotaulua, biologiaa, maantietoa tai fysiikkaa.

OiOin tavoitteena on suunnata kansainvälisille markkinoille ja kyselyjä on jo tullut ulkomailta. Yhtiöllä löytyy vielä suurempikin haave.

– Suomi-futishan tässä pitää saada nousuun ja toki muutkin lajit. Kyllä tämä tuo talviharjoitteluun tosi ison lisän, vakuuttaa Sami Kämppi.