1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuplajättipotti Savonlinnalle, Andritz Oy ja XAMK juurtuvat Lypsyniemeen

Savonlinnan voi sanoa saaneen jättipotin. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja teknologiajätti Andritz Oy sopivat insinöörikoulutuksesta Savonlinnassa ja samalla muurattiin uuden laboratorion peruskivi.

Savonlinna
Savonlinnan Lypsyniemessä muurataan kuitulaboratorion peruskiveä.
Savonlinnan Lypsyniemessä muurattiin peruskivi ja allekirjoittettiin koulutussopimus.Paavo Koponen, Yle

Savonlinnan kuitulaboratorion laajennus ja sopimus biotuotetekniikan insinöörien koulutuksesta ovat vahva perustus pitkäaikaiselle tieteelliselle, teolliselle ja koulutukselliselle edistykselle kaupungissa.

– Kuitulaboratorio on neljän miljoonan euro investointi. Kyllä tämä on meiltä iso panostus nimenomaan insinöörikoulutukseen täällä Savonlinnassa. Se on Savonlinnan kaupungin ja ammattikorkeakoulun pitkäaikainen yhteinen haave ja tavoite. Nyt se toteutuu ja laajenee, toteaa i XAMK:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko.

Savonlinnaan sijoittaa osaltaan myös teknologiakonserni Andritz. Yhtiö allekirjoitti ammattikorkeakoulun kanssa sopimuksen biotuotetekniikan insinöörien koulutuksesta Savonlinnassa. Konsernilla on vanhastaan alan tuotantoa Lypsyniemessä, kuitulaboratorion naapurissa.

– Kehitämme prosesseja jatkuvasti ja erityisesti kuituteknologiassa juuret ovat vahvasti täällä Savonlinnassa. Siksi on hyvin tärkeätä nähdä tämä osaamisen ja kouluttamisen jatkuvuus täällä. On kehityttävä koko ajan, että pysyisi kärjessä. Erityisesti odotamme sitä osaamista, mitä täältä tulee. Kari

Sopimuksen myötäjäisiksi Andritz Oy lahjoitti 100 000 euroa rahaa insinööriopetuksen kehittämiseen.

– Raha sinällään on merkittävä, mutta merkittävämpää on, että meillä on yhteistyökumppani, joka arvostaa meidän tekemistämme, on sitoutunut tänne. Jos Andritzilla on juuret täällä, niin myös ammattikorkeakoululla on, kiittelee ammattikorkeakoulun rehtori Heikki Saastamoinen.

Insinöörikoulutus on Savonlinnalle uutta

– Kuitulaboratorion työ Savonlinnassa on hyvin merkittävää. Korkean osaamisen tunnustaminen ja sen laajentaminen on hienoa. Ja nyt ensi kertaa tulee meille korkeakouluun miesvoittoinen ala. Tämä on ilon hetki. Nyt toivotaan vielä lisää koulutuspaikkoja, joista neuvotellaan myös kompensaationa menetetystä yliopistokampuksesta, sanoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristina Mikkonen.

Kuitulaboratorio on toiminut Lypsyniemessä jo vuosia ja sitä on kerran laajennettu. Nyt aloitettu laajennus käsittää vajaat 1500 neliömetriä. Se valmistuu 2018.

– Miellä on täällä nyt mikrokiteisen selluloosan valmistuslaitteisto. Tämä Kuitu 3 on biotuotelaboratorio ja sinne keskitetään tämä mikrokiteinen selluloosa ja sen jatkokäsittely ja muuntelu. Pyrimme tekemään tästä meille uudesta tuotteesta menestystarinan, jolla Suomen metsävarantoja voidaan käyttää uudella tavalla. Tapio Tirri.

Biotuotetekniikan insinöörikoulutuksen pilottihankekin on jo käynnissä.

Lue seuraavaksi