1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Vihreiden Niinistö: Olin kepulaisempi kuin kepulaiset

Ville Niinistö neuvotteli aikanaan ympäristöministerinä Suomelle helpotuksen ilmastotavoitteisiin. Hän katsoo, että toimi oikein ajaessaan tässä asiassa myös metsäteollisuuden etua. Keskustapuolueen ministeri taistelee nyt EU:n kanssa saavuttaakseen samat joustot.

Ville Niinistö Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Hallitus yrittää taivutella EU-komissiota ymmärtämään Suomen toiveita EU:n metsäratkaisuissa. Samankaltaisesta asiasta neuvoteltiin myös viisi vuotta sitten.

Silloin vihreiden ympäristöministeri Ville Niinistö sai vakuutettua EU:n, että Suomen metsät sitovat hiilidioksidia kaiken aikaa enemmän, vaikka metsäpinta-ala vähenee. Kompensaatioksi EU lupasi Suomelle ilmaisia päästöoikeuksia.

- Olin kepulaisempi kuin kepulaiset, Niinistö naurahtaa nyt, seuratessaan nykyhallituksen ponnistelua metsän puolesta, EU:ta vastaan.

Tuolloin Suomi uhkasi jättää sopimuksen allekirjoittamatta, jos ymmärrystä ei löydy.

"Suomen toive joustoista on perusteltu"

Nyt maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen yrittää EU:n maankäyttölakeihin liittyen neuvotella Suomelle joustoa tai kompensaatiota samoin perustein.

- Mulla on tässä erikoinen tilanne. Sain itse selkeästi paremman diilin kuin näyttää, että ministeri Tiilikainen on nyt saamassa – metsätalouden ja metsäteollisuuden kannalta, Niinistö kiusoittelee.

Niinistö puolustaa omaa viiden vuoden takaista toimintaansa ja kannustaa hallitusta samaan.

- Minusta se on perusteltua, että Suomi saa päästöoikeuksia siihen, että metsien pinta-ala voi Suomen kaltaisessa maassa hieman pienentyä.

- Jos ministeri Tiilikainen pystyy samaan, nostan hänelle siitä hattua, Niinistö kuittailee.

Niinistö puolustaa omaa toimintaansa

Viisi vuotta sitten Niinistö oli kuuden puolueen hallituksessa ympäristöministerinä. Ympäristöpiireissä ajatus Suomen metsien hiilidioksidin sitomiskyvystä ja kestävästä käytöstä jakaa näkemykset. Ympäristöjärjestöistä löytyy ihmisiä, mielestä Niinistö meni liikaa metsäteollisuuden kelkkaan. Hän ei kadu silloisia ratkaisuja.

- Ei. Kyllä pidin sitä perusteltuna. Tietysti ministerinä edustaa oman maansa linjaa ja pitää olla lojaali eduskunnan enemmistön kannalle.

- Vaikka olenkin ympäristöihminen, pyrin ajamaan kokonaisuuden - myös metsäteollisuuden - etua, silloin kun se on perusteltua.

Entinen ympäristöministeri, nykyinen oppositiokansanedustaja katsoo, että hallitus menee kuitenkin liian pitkälle, kun se yrittää muuttaa EU-komission laskentakaavoja hiilidioksidin sitomisesta itselleen suotuisiksi.

- Ei pidä olla ahne. Suomi hakee asetelmaa, jossa voisi saada aika vapaat kädet siitä, kuinka paljon metsiä saa hakata. Vaikka metsiä voi ympäristön kannalta hakata jonkun verran enemmän kuin nyt, se on asia, jossa pitää miettiä kokonaisuutta. Että metsien hiilinielut kokonaisuudessaan kasvavat