Israelin hallitus puuttuu rabbien valtaan, avioeroa vastaan niskoitteleville miehille vankeutta

Juutalaisen ja samalla Israelin lain mukaan nainen on iäksi sidottu avioliittoon, jos mies niin päättää.

juutalaisuus
Nainen valkoisessa hääpuvussa ja perinneasuun pukeutunut mies pitevät kangasnauhaa. Taistalla musta-asuisia miehiä ja poikia.
Morsian ja hänen tuleva appensa ultraortodoksijuutalaisissa häissä Bnei Brakissa Israelissa vuonna 2012. Abir Sultan / EPA

Israelin oikeusministeriö uhkaa vankeudella miehiä, jotka kieltäytyvät myöntämästä vaimoilleen avioeroa. Israelissa avioliitot ja -erot ovat vanhan uskonnollisen lain mukaisesti rabbiinisen oikeusistuimen käsissä.

Aina miehet eivät kuitenkin taivu päätökseen, ja ilman heidän suostumustaan vaimot eivät voi erota eivätkä avioitua uudelleen.

Satoja tai jopa tuhansia naisia koskevassa ongelmassa tarvitaan vastedes valtion oikeustoimia, jotta naiset saavat vapauden jatkaa elämäänsä, oikeusministeriö sanoo. Elleivät rabbien keinot auta, tarvitaan rikoslain mukainen syyte, ministeriö katsoo.

Rabit rankaisivat uppiniskaisen isää

Pahiten niskoittelevilta rabbiininen oikeus voi viedä ajokortin, kieltää ulkomaanmatkat tai jäädyttää pankkitilit. Äärimmäisessä tapauksessa rabbitkin voivat määrätä miehen vangittavaksi, mutta siviilioikeudella on valta tulla väliin.

Tässä kuussa rabbiininen oikeus teki peräti poikkeuksellisen päätöksen: se takavarikoi yhdysvaltalaisen liikemiehen passin ja kielsi häntä poistumasta Israelista vuoteen, koska piti häntä syypäänä poikansa vuosikymmenen kestäneeseen uppiniskaisuuteen avioeropäätöksessä. Poika elää Yhdysvalloissa, hänen vaimonsa Israelissa.

Toisessa äskettäisessä tapauksessa rabbit toisaalta tulivat siihen tulokseen, ettei vaimoltaan yli 120 000:ta euroa erorahaa vaatinut mies ollut syyllistynyt kiristykseen. Niinpä hänen vankeustuomionsa peruttiin.

Naisia kiristetään uhkaamalla viedä lapset

Avioerot ovat Israelissa harvinaisempia kuin länsimaissa, mutta yleistymään päin (siirryt toiseen palveluun). Vuonna 1972 eronneita oli kaksi prosenttia väestöstä. Toissa vuoden luku oli 13 prosenttia.

Tällä hetkellä 131 israelilaisnaista on sidottuna mieheen, joka ei ole hyväksynyt rabbien määräämää eropäätöstä.

Luvussa ovat kuitenkin vain tapaukset, joissa mies uhmaa rabbien antamaa tuomiota, ja todellinen määrä on paljon suurempi, sanoo Yad L'isha (siirryt toiseen palveluun) -avustuskeskuksen johtaja Aliza Gellis. Hän kertoo järjestönsä saavansa kuusi tuhatta avunpyyntöä vuodessa.

Naiset kääntyvät järjestön puoleen muun muassa sellaisissa tapauksissa, että mies ei taivu eroon, ellei nainen luovuta lasten huoltajuutta pelkästään isälle.

Lähteet: AFP, Yle