Raportti: Eurooppa vaikeuksissa kilpajuoksussa muuntohuumeita vastaan

Euroopan viranomaiset kamppailevat estääkseen niin sanottujen muuntohuumeiden leviämisen. Parissa vuodessa markkinoille on tullut lähes 300 uutta huumetta, toteaa EU-raportti.

huumeet
Postilähetyksestä takavarikoitua muuntohuumetta.
Postilähetyksestä takavarikoitua muuntohuumetta.Tulli

Uusia muuntohuumeita ilmestyy räjähdysmäistä vauhtia Euroopan markkinoille. Vuosien 2013–2015 aikana kaupantekoon on ilmestynyt lähes 300 uutta huumetta. Asia käy ilmi kahden EU-järjestön raportista.

Muuntohuumeiden kehitysvauhti on kiihtynyt tasolle, johon viranomaisten on vaikea vastata lainsäädännöllä, raportissa todetaan. Kun joku aine saadaan lainsäädännön piirin, yleensä myynnissä on jo uusi, korvaava aine.

Muuntohuumeiden kieltämistä lailla vaikeuttaa myös se, että ne ilmaantuvat markkinoille niin nopeasti, ettei niiden terveyshaitoista ole riittävästi todisteita.

"Keinotekoinen kannabis" leviää

Raportti varoittaa erityisesti synteettisten kannabinoidien vaaroista. Aine on kasvattanut suosiotaan Euroopassa, myös Suomessa.

Sitä myydään katukaupassa erilaisilla tuotenimillä. Usein ne sisältävät kasvisrouheita, joiden päälle on ruiskutettu synteettistä kannabinoidia.

Aineen vaikutuksista tiedetään vähän. Yhdysvalloissa on raportoitu useista kuolemantapauksista, myös Suomessa käyttäjiä on joutunut sairaalahoitoon.

Raportin julkaisivat Euroopan huumausaineiden seurantakeskus ja Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyön yksikkö Eurojust.