Tuhannet osoittivat mieltään Kreikassa – poliisilla töitä

Kreikan poliisi käytti kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja mielenosoittajien taltuttamiseksi.

Ulkomaat
Mielenosoittajia ja mellakkapoliseja Ateenassa Barack Obaman vierailun aikana.
Orestis Panagiotou / EPA

Kreikassa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet tiistaina mieltään Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vierailun alkamisen jälkeen. Mielenosoittajat ovat ilmaisseet tyytymättömyyttään vierailulla olevalle Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalle ja Yhdysvaltain harjoittamalle politiikalle.

Mellakkapoliisi on käyttänyt kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja Ateenassa hajottaakseen noin 3 000 vasemmistolaista mielenosoittajaa. Poliisi on pidättänyt ainakin neljä ihmistä ja yhden naisen kerrotaan loukkaantuneen lievästi väkivaltaisuuksissa, jotka pidettiin kaukana Obaman kokouspaikasta.

Väkivalta puhkesi, kun kypärin ja kaasunaamarein varustautuneet nuoret moottoripyöräilijät yrittivät murtaa poliisin saartorenkaan. Aseinaan heillä oli mm. palopommeja.

Lähes 2 000 opiskelijan ryhmä aloitti katutappeluita ja heitti polttopulloja poliisia vastaan. Vasemmistolaisten ja anarkistien ryhmiä puolestaan pyrki pääsemään Yhdysvaltain suurlähetystöön Ateenassa.

Noin 5 000 kommunistipuolueen kannattajaa osallistui erilliseen, rauhanomaiseen mielenosoitukseen Ateenan keskustassa ja 1 000 ihmistä Kreikan toiseksi suurimmassa kaupungissa Thessalonikissa. Kommunistien johtaja Dimitris Koutsoumbas kuvaili Obaman vierailua provokaatioksi.

Viranomaiset estivät mielenosoitukset monissa paikoin maan pääkaupungissa varmistaakseen, etteivät mielenosoittajat päässeet lähellekään Kreikan presidentti Prokopis Pavlopoulosin virka-asuntoa, jossa oli illallinen presidentti Obaman vierailun kunniaksi.

Monet kreikkalaiset ovat tunteneet syvää epäluuloa Yhdysvaltoja kohtaan sen jälkeen, kun Yhdysvallat tuki oikeistolaista sotilasdiktatuuria maassa 1967-1974. Lisäksi monet ammattiliitot, vasemmistolaiset ja anarkistit tuomitsevat Yhdysvaltain osallistumisen Lähi-idän sotiin.

Mielenilmaukset Obamaa vastaan eivät ole uutta. Myös Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin vierailua varjostivat anarkistien ja mellakkapoliisin väliset yhteenotot vuonna 1999.

Lähteet: AP, AFP

Jutun lopussa korjattu kohta klo 16.16 koskien Yhdysvaltain tukea sotilasjuntalle 1960-luvulla. Alunperin jutussa väitettiin erheellisesti Yhdysvaltain tukahduttaneen juntan, kun se tosiasiallisesti tuki sitä. Presidentti Bill Clinton pahoitteli asiaa vuonna 1999 Ateenassa.