1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat tuomitsee jyrkästi Venäjän ilmaiskut Syyriassa

Yhdysvaltain mukaan viimeisimmät iskut ovat kohdistuneet useisiin sairaloihin, mikä on vastoin kansainvälistä oikeutta.

Venäläinen sotalaiva ampuu risteilyohjuksen Kaspianmerellä 7. lokakuuta. Kuva: Venäjän puolustusministeriö / Lehtikuva

Yhdysvallat tuomitsee tiukasti Venäjän ilmaiskut Syyriassa. Yhdysvaltojen mukaan iskut siviilikohteisiin rikkovat kansainvälistä oikeutta.

Ulkoministeriön tiedottaja Elizabeth Trudeau sanoi Washingtoniin tulleen raportteja, joiden mukaan uusimmat Venäjän ja Syyrian hallinnon tekemät iskut ovat osuneet sairaaloihin ja väliaikaisiin klinikoihin.

– Tuomitsemme jyrkästi Venäjän sekä Syyrian hallinnon tekemät ilmaiskut. Tuoreiden raporttien mukaan viimeisimmät iskut ovat kohdistuneet viiteen sairaalaan ja yhteen väliaikaiseen, liikuteltavaan klinikkaan Syyriassa. Uskomme, että se on vastoin kansainvälistä oikeutta, hän sanoi.

Trudeaun mukaan Venäjä ei ole antanut mitään ruokaa tai muuta apua Itä-Aleppon asukkaiden auttamiseksi tulitaukojen aikana.

– Venäjällä oli täällä tilaisuus helpottaa hädänalaisten ihmisten oloja kriisin keskellä antamalla ruokaa ja lääkkeitä sekä mahdollistaa hoitoon pääseminen, mutta se epäonnistui siinä, Trudeau sanoi.

Aiemmin Moskova ilmoitti, että se oli käynnistänyt "merkittäviä operaatiota" Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon tueksi. Puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi, että Venäjän sotilaskoneet estävät kapinallisten pyrkimyksiä Syyrian maakunnissa Idlibissä ja Homsissa.

Syyrian sota on kestänyt jo yli viisi vuotta, eikä rauhansopimukseen ole neuvotteluista huolimatta päästy. Syyrian sodassa on kuollut yli 300 000 ihmistä ja miljoonat ovat joutuneet pakenemaan kotiseudultaan.

Lähteet: AFP, Reuters