Saksan viranomaiset varuillaan maahan soluttautuneista islamisteista

Viranomaiset selvittävät ihmisten ja eri ryhmien taustoja ja kytköksiä. Tiistaina poliisi teki laajan ratsian 10 osavaltion aluella.

Ulkomaat
Useita poliiseja osallistui terrorisminvastaiseen ratsiaan Saksassa. Viranomaiset tekivät etsintöjä islamististen verkkojen koteihin ja moskeijoihin kymmenessä Saksan osavaltiossa 15. marraskuuta 2016. Poliisit Al-Taqwa moskeijan edessä Hampurissa.
Useita poliiseja osallistui terrorisminvastaiseen ratsiaan Saksassa. Viranomaiset tekivät etsintöjä islamististen verkkojen koteihin ja moskeijoihin kymmenessä Saksan osavaltiossa 15. marraskuuta 2016. Poliisit Al-Taqwa moskeijan edessä Hampurissa. EPA / CHRISTIAN CHARISIUS

Saksan viranomaiset ovat varuillaan ja tarkkoina maahan soluttautuvista islamisteista. Saksan tiedustelupalvelu arvioi, että maassa eläisi noin 40 000 islamistia, kertoo uutistoimisto Reuters. Tiedustelupalvelun johtajan Hans-Georg Maassenin mukaan noin 500 heistä pidetään vaarallisena.

Saksassa järjestettiin tiistaina laaja etsintäoperaatio, johon kuului kotietsintöjä kymmenen osavaltion alueella. Koteja, moskeijoja ja asuntoja tarkastettiin lähes pari sataa.

Saksan sisäministerin Thomas de Maiziére sanoo, että Tosi uskonto -järjestö (Die wahre Religion, DWR–ryhmä) on taivuttanut noin 140 ihmistä liittymään militantteihin Irakissa ja Syyriassa. DRW tunnetaan myös ”Lue!”-kampanjastaan, jonka avulla on levitetty tiukkalinjaista Koraania eri puolille maata.

Sisäministeri de Maiziére mukaan ryhmään kuuluu useita satoja jäseniä. Hän kielsi järjestön tiistaina yhdistyslain perusteella.

– Ratkaisevinta on nyt löytää todisteet siitä, miten näitä organisaatioita rahoitetaan ja ketkä tai mitkä tahot ovat niiden takana, Massen sanoi Reutersille.

Arviolta 820 henkilöä on lähtenyt Saksasta sota-alueille Syyriaan ja Irakiin. Viranomaiset pelkäävät heidän muodostavan turvallisuusuhan mahdollisen Saksaan paluunsa jälkeen.

Viime vuonna Saksaan tuli noin 900 000 maahanmuuttajaa, jotka olivat enimmäkseen muslimeja. Entuudestaan Saksassa elää useita miljoonia muslimeja. Heitä on noin viitisen prosenttia väestöstä.

Liittokansleri Angela Merkeliä on kotimaassa kritisoitu maahanmuuttomyönteisestä politiikasta ja hänen linjauksiin kohdistetaan kiristämispaineita. Tiukennuksia vaaditaan monelta suunnalta ja eri puolilta maata.

Lähde: Reuters