1. yle.fi
  2. Uutiset

Talousnobelisti Holmström Trumpin vaalivoitosta: "Tieteellisesti mielenkiintoista"

Bengt Holmström on Trumpin voitosta huolissaan ja järkyttynytkin. Samalla hän uskoo maailman viisastuvan, kun nähdään, millaisia vaikutuksia Trumpin talouslinjauksilla on.

Yle maailmalla: Berliini
Professori Bengt Holmström kuvattuna Ludwig-Maximilianin yliopistossa Münchenissä.
Professori Bengt Holmström luennoi eilen tiistaina Ludwig-Maximilian-yliopistossa Münchenissä. Uwe Tautenhahn

MÜNCHEN Tämän vuoden talous-Nobelin saava professori Bengt Holmström on huolestunut vapaakaupan tulevaisuudesta. Holmström sanoo, että jos Donald Trump toteuttaa edes osan kauppapoliittisista vaalilupauksistaan, vaikutukset ovat suuret.

Holmström pelkää protektionismin paluuta, koska Yhdysvaltojen seuraava presidentti on ehdottanut korkeita tullimaksuja. Trump on puhunut jopa 45 prosentin suojatulleista.

– Se on käsittämätöntä. Ei hän voi millään määrätä sellaisia tulleja, mutta kyllä hän [Trump] halutessaan voi tehdä aika rajuja asioita, arvostetun MIT-yliopiston professori Holmström sanoo Ylen haastattelussa.

Suuria vaikutuksia on myös sillä, jos Trump ryhtyy häätämään laittomia siirtolaisia Yhdysvalloista.

"Ihmiset ovat kärsineet kansainvälistymisestä"

Holmström luennoi eilen tiistaina Münchenissä, jossa hän sai Münchenin Ludwig-Maximilian-yliopiston Center for Economic Studiesin CES-palkinnon.

Yhdysvalloissa pysyvästi asuva Holmström tiesi, että maassa on paljon turhautuneita äänestäjiä. Siitä huolimatta Trumpin voitto yllätti hänet.

– Olin yllättynyt, huolestunut ja vähän järkyttynyt. Trump tuntuu niin kokemattomalta, ja hänen taustallaan on erikoista porukkaa.

Professori pitää Trumpin voittoa herätyksenä eliitille, johon hän itsekin lukeutuu.

– Kyllä tässä täytyy pohtia asioita uudelleen.

– Olisin toivonut, että kansainvälistyminen tai globalisaatio olisi ollut hitaampaa, se on ollut tosi hankalaa monelle ihmiselle. Ihmiset ovat siitä kärsineet, Holmström toteaa.

Professori Bengt Holmström luennoi eilen Ludwig-Maximilianin yliopistossa Münchenissä. Hän sai myös Center of Economic Studies-palkinnon-palkinnon.
Münchenin Ludwig-Maximilian-yliopiston CES-palkintoa pidetään korkeassa arvossa taloustieteilijäpiireissä.Uwe Tautenhahn

Korkomarkkinat ovat reagoineet

Osakemarkkinat ovat elpyneet Trumpin voitosta seuranneen alkujärkytyksen jälkeen. Tätä on Holmströmin mukaan vaikea selittää.

– Kukaan ei tiedä, miksi markkinat toimivat niin kuin toimivat. Kai siihen vaikuttaa odotus elvytyksestä, hän arvioi.

Holmström pitää mahdollisena, että osakemarkkinat ovat vuoden päästä paljon huonommassa tilassa kuin nyt. Mielenkiintoisempaa on se, että korkomarkkinat ovat reagoineet.

Hänellä ei ole selvää käsitystä, miksi korot ovat nousseet. Yksi selitys voi olla se, että rahamarkkinat arvioivat Yhdysvaltojen velkaantuvan reilusti.

"Viisastumme monissa asioissa"

Trumpin voitto on Holmströmin mukaan tieteellisesti mielenkiintoinen asia.

– Tämä on niin iso ja luonnollinen sokki, jonka myötä tulemme viisastumaan monissa asioissa. Tämä on tavallaan eräänlainen ruumiinavaus. Siinä voidaan katsoa, mitä vaikutuksia Trumpin elvytysohjelmalla on.

Holmström saa Nobelin taloustieteen palkinnon joulukuussa. Tiistai-iltana Münchenissä jaettu CES-palkinto oli tiedossa jo ennen Nobelien julkistamista.

Professori Bengt Holmström jakaa nimikirjoituksia.
CES-palkinnon kunniaksi pitämänsä luennon jälkeen Holmström jakoi nimikirjoituksia.Uwe Tautenhahn

Nobelisti sai jakaa nimikirjoituksia

Münchenissä lähes täydelle juhlasalille luennoinut Holmström jakoi tilaisuuden jälkeen nimikirjoituksia. Sen jälkeen kun lokakuussa selvisi, että hän saa Nobel-palkinnon, kysyntä on ollut kovaa.

– Ensimmäisellä ja toisella viikolla tuli paljon postia ja pyyntöjä puhumaan, mutta en pystynyt vastaamaan kaikkiin tai edes puoleen, Holmström valittaa.

– Kiitos kaikille viesteistä, hän lisää.

Myös Münchenin yliopiston myöntämä palkinto on taloustieteilijäpiireissä arvostettu. Palkitsemistilaisuudessa toinen talousnobelisti ja CES-palkinnon saaja, ranskalainen Jean Tirole puhui Holmströmin ansioista.

– Bengt ajattelee laatikon ulkopuolelta, koska hänellä on ainutlaatuinen mieli, Jean Tirole sanoi.

Lue seuraavaksi