1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Ammattiopiston seitsemän tutkintoa ja viidennes työpaikoista vaakalaudalla Kouvolassa

Kouvolan seudun ammattiopiston säästöpaketti supistaa tutkintojen lisäksi henkilöstömäärää kymmenillä. Lasten ja nuorten lautakunta päättää säästöpaketista keskiviikkona.

Kouvola
Kouvolan seudun ammattiopisto
Kouvolan seudun ammattiopistoJuha Korhonen / Yle

Kouvolan lasten ja nuorten lautakunta päättää keskiviikkona ammattiopiston säästöpaketista. KSAO:lla on edessään miljoonien säästöt, joiden seurauksina ollaan lakkauttamassa seitsemän perustutkintoa.

Lakkautettavat tutkinnot ovat kotityö- ja puhdistuspalvelujen, käsi- ja taideteollisuusalan, rakennusalan, tieto- ja tietoliikennetekniikan, maatalousalan, puualan ja laboratorioalan perustutkinnot. Tutkintoihin ei oteta uusia opiskelijoita enää ensi syksynä.

Tutkinnot valittiin muun muassa koulutusalan vetovoiman, alan työllisyysnäkymien, opiskelijoiden valmistumisnopeuden ja tuottavuuden perusteella. Esimerkiksi paljon puhuttanut maatalousala on maksanut koululle huomattavasti enemmän kuin mitä siitä on saatu valtionosuuksia.

Maatalousalan opinnot kaikesta huolimatta jatkuvat Kymenlaaksossa. Maatalouden perustutkintokoulutus alkaa ensi syksynä Harjun oppimiskeskuksessa. Kouvolan lasten ja nuorten lautakunta aikoo esittää kaupunginhallitukselle, että se käynnistäisi neuvottelut Harjun oppimiskeskuksen kanssa osakkeiden hankinnasta.

Työpaikkoja lähtee yli 40

Kouvolan seudun ammattiopiston on tasapainotettava talouttaan vuositasolla noin viidellä miljoonalla eurolla. Uudelle tasolle on tarkoitus päästä vuoteen 2019 mennessä. Lasten ja nuorten palvelujen johtajan Ismo Korhosen mukaan KSAO:n toiminta maksaa tällä hetkellä vuodessa noin kaksi miljoonaa euroa liikaa. Lisäksi koululla on yli 5,5 miljoonaa euroa alijäämää.

Koulun henkilöstömäärää on aikomus supistaa 249:stä 204:ään. Seitsemän tutkinnon lakkauttaminen tuo noin 12 henkilötyövuoden säästöt. Loput aiotaan etsiä hallinnosta, opettajien tehokkaammalla käytöllä ja opetusryhmiä suurentamalla.

KSAO säästää tilojen vuokrista noin 1,7 miljoonaa euroa keskittämällä koulutusta Utinkadun kiinteistöihin.

Lue seuraavaksi