1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Oxfordin sanakirjojen toimitus: "Totuudenjälkeinen" on vuoden sana

Sanan käyttö yleistyi tänä vuonna etenkin Britannian Brexit-äänestyksen ja Yhdysvaltain presidentinvaalien alla.

Lontoossa järjestettiin ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja mielenosoitus, jonka osallistujat yllyttivät amerikkalaisia lähtemään uurnille. Kuva: Hannah McKay / EPA

Oxfordin sanakirjojen toimitus on valinnut vuoden 2016 sanaksi adjektiivin post-truth eli totuudenjälkeinen.

Sanakirjamääritelmän mukaan se viittaa "olosuhteisiin, joissa objektiiviset faktat vaikuttavat yleiseen mielipiteeseen vähemmän kuin tunteisiin ja henkilökohtaisiin vakaumuksiin vetoaminen".

Adjektiivi on tämän vuoden kuluessa muuttunut harvaan käytetystä yleisesti ymmärretyksi, sanakirjatoimituksen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) perustellaan. Sitä on viljelty julkisuudessa erityisen paljon Britannian Brexit-äänestyksen ja Yhdysvaltain presidentinvaalien aikoihin.

Sanaa käytetään varsinkin osana termiä post-truth politics, totuudenjälkeinen politiikka.

Ensikäyttö nykymerkityksessä vuonna 1992

Oxfordilaisten selvityksen mukaan näyttää siltä, että sanaa totuudenjälkeinen on käytetty nykymerkityksessään ensimmäisen kerran vuonna 1992.

Edesmennyt serbialais-amerikkalainen näytelmäkirjailija Steve Tesich käytti sitä The Nation -lehdessä kirjoituksessaan, jossa hän pohdiskeli Persianlahden sodan ja Iran-Contra-skandaalin vaikutuksia.

– Me, vapaa kansa, olemme vapaasti päättäneet, että haluamme elää totuudenjälkeisessä maailmassa, sanakirjatoimittajat kertovat Tesichin kirjoittaneen esseessään.

Ehdolla oli myös lasijyrkänne

Myös muut loppusuoralle päässeet vuoden sana -ehdokkaat on julkaistu. Ehdokkaiden joukossa ovat esimerkiksi lasijyrkänne ja hygge.

Lasijyrkänteellä viitataan tilanteeseen, jossa nainen tai vähemmistön edustaja valitaan johtajaksi olosuhteissa, joissa epäonnistuminen on todennäköistä.

Tanskan kielestä ja kulttuurista peräisin oleva käsite hygge puolestaan kuvaa kotoisaa, leppoisaa tyytyväisyyttä tai hyvinvointia.

Viime vuonna vuoden sanaksi valittiin ensi kertaa kuvasymboli, kyyneleet silmissä nauramista kuvaava emoji.