1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaukalopallo

Kaukalopallo kutistunut marginaalilajiksi – "Mutta hauskaahan tämä on ja sen takia tätä pelataan"

Takavuosien suosikkilajin kaukalopallon sarjatoiminta on tyrehtymässä. Lajin pääsarjaa Kaukalopalloliigaa ei tälle kaudelle saatu joukkuepulan vuoksi jalkeille, eikä Itä-Suomessa pelata enää lainkaan liiton alaisia sarjoja. Kaiken kukkuraksi koko lajiväki ei mahdu saman liiton alle.

Kakkosdivisioona on monin paikoin korkein mahdollinen kaukalopallossa pelattava sarjataso. Kuva: Kalle Pallonen / Yle

Monessa muussa lajissa korkeinta mahdollista sarjatasoa kutsutaan liigaksi tai kenties SM-sarjaksi. Kaukalopallon itäsuomalaisjoukkueiden varkautelaisen Epa-TT:n ja kuopiolaisen Team No Controlin kohdalla sitä kutsutaan Keski-Suomen kakkosdivisioonaksi.

– Itä-Suomessa ei tosiaan enää pelata liiton alaisia sarjoja, ja meillä on kavereita jotka ovat pitkään olleet mukana ja halusivat vielä pelata. Kartoitettiin sitten vaihtoehtoja, ja Keski-Suomi vaikutti hyvältä, kertoo TNC:n puheenjohtaja Manu Pitkänen.

Varkautelainen Epa-TT pelasi vielä viime keväänä kaukalopalloliigaa, ja pelaisi nytkin mikäli pääsarja olisi saatu jalkeille.

– Ilman muuta oli tarkoitus ja vielä sitä tuossa kesällä yritettiin saada pystyyn, mutta ei onnistuttu siinä, toteaa pitkän linjan varkautelainen kaukalopallovaikuttaja Pasi Kilpeläinen.

Kyllähän tässä aika suuri romahdus on siitä mitä viime kaudella oli pelit, mutta hauskaahan tämä on ja sen takia tätä pelataan

Pekka Palm

TNC:n pelatessa Suolahden hallissa, istui vastustajan vaihtoaitiossa kaksi  Kun TNC:n riveissäkin on kentällinen viime kautisia Epan liigamiehiä ja vastassa harrastelijoita, niin suuren urheilujuhlan tuntua saa kakkosdivisioonassa välillä hieman kaivella.

– Kyllähän tässä aika suuri romahdus on siitä mitä viime kaudella oli pelit, mutta hauskaahan tämä on ja sen takia tätä pelataan, pohtii Epan riveissä viime kaudella pelannut TNC:n kapteeni Pekka Palm.

Vielä vuosikymmen sitten kaukalopallon harrastajia oli Suomessa noin 50 000, nykyään harrastajamäärät ovat romahtaneet ja lisenssipelaajia on enää noin 2 000. Tuosta lisenssipelaajien määrästä karkeasti sanoen puolet pelaa valtakunnallisen lajiliiton Kaukalopallo- ja ringeteliiton alaisissa sarjoissa ja toinen puoli Helsingin kaukalopallon alaisissa sarjoissa.

– Tässä on kuitenkin marginaalilaji kyseessä, niin vähän harrastajia, niin pitäisi ilman muuta saada kaikki saman lajiliiton alle pelaamaan, näkee myös TNC:n puheenjohtaja Manu Pitkänen.

– Tässä on kuitenkin harrastus kaikille, kaikki käy töissä tai opiskelee, niin pitäisi myös miettiä noita sarjoja miten pelataan. Pelataanko ensin alueelliset sarjat ja sitten joku valtakunnallinen lopputurnaus. Yksittäiset SM-sarjapelit ympäri Suomea ei enää palvele ketään, jatkaa Pitkänen.

Alamäki jatkunut koko kuluneen vuosituhannen

Mitenkään ainutkertaista kaukalopallon pelaaminen kahden liiton alaisuudessa ei ole, sillä viimeiset kaksi vuosikymmentä kaukalopalloväki on ollut enemmän tai vähemmän erimielistä.

Ei tästä varmaan enää mitään yleisölajia tule, ja SM-sarjan osaltakin on epävarmaa saadaanko sitä enää sarjamuotoisena jalkeille

Manu Pitkänen

– Silloin 1990-luvulla liitossa jakautui mielipiteet ja tuli kaksi eri liittoa. Siitä tämä lähti pikkuhiljaa hiipumaan, muistelee Pasi Kilpeläinen.

Vielä viime vuosituhannen lopulla kaukalopallo veti harrastajia, puulaakisarjat olivat turvoksissa joukkueista ja kaukalopalloliigan finaaleja pelattiin tuhatpäisille yleisöille. Hurjimmissa visioissa kaukalopallon nähtiin haastavan suosiossaan jopa jääkiekon valta-asemaa.

Lajin nykytilaa katsoessa kuulostaa kaukaiselta, sillä Kaukalopalloliigaa ei täksi kaudeksi saatu joukkuepulan vuoksi jalkeille, eikä Kaukalopallo- ja ringetteliiton alaista ykkösdivisioonaakaan enää pelata kuin Oulun seudulla.

Vaikka lajin harrastajamäärät ovat ajautuneet syöksykierteeseen, niin Kaukalopalloliigassa Enson Pallon paidassa pelannut ja valmentanut Kilpeläinen näkee lajilla vielä tulevaisuutta.

– Kyllä ilman muuta. Pitäisi vaan saada eri alueilla toimijat saman katon alle. Eri alueilla järjestetään nyt omat liigat, mutta nyt kaikki saman katon alle puhaltamaan yhteen hiileen, linjaa Kilpeläinen.

Silloin 1990-luvulla liitossa jakautui mielipiteet ja tuli kaksi eri liittoa. Siitä tämä lähti pikkuhiljaa hiipumaan

Pasi Kilpeläinen

– Ei tästä varmaan enää mitään yleisölajia tule, ja SM-sarjan osaltakin on epävarmaa saadaanko sitä enää sarjamuotoisena jalkeille, mutta nyt pitää vaan nöyrästi pohtia muita vaihtoehtoja järjestää näitä sarjoja. Pelaajia kuitenkin on, pohtii puolestaan Manu Pitkänen.

Suomen mestaruudesta tälläkin kaudella pelataan, sillä alueellisten sarjojen voittajille aukeaa paikka kevään SM-turnaukseen.

– Siellä voi olla sitten kasattuja porukoita. Voi olla, että on pelaajia, jotka eivät käy näissä ollenkaan, mutta pelaavat siellä, pohtii TNC:n kapteeni Pekka Palm.