1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Pankeille uusi maksujärjestelmä – pyyhkäisy vain, ja rahat siirtyvät tililtä toiselle

Sovellus auki puhelimesta, vastaanottajan puhelinnumero esiin, summa ruudulle ja pyyhkäisy. Näin voi pian maksaa reaaliaikaisesti Siirto-kännykkäsovellukslla.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

OP:n, Nordean ja Danske Bankin omistama Automatia esitteli keskiviikkoaamuna uuden mobiilimaksujärjestelmän, jonka avulla käyttäjät voivat tehdä reaaliaikaisia rahansiirtoja muihinkin kuin omaan pankkiinsa.

Sovelluksella voi tehdä myös verkko-ostoksia ja maksaa kahviloissa ja kaupoissa ensi maaliskuusta alkaen.

Maksajan ei tarvitse itse enää tietää vastaanottajan tilinumeroa, riittää kun hänellä on tämän puhelinnumero. Automatialla on asiakkaiden tilitiedot järjestelmässään valmiina Otto-käteisautomaattien ansiosta.

Pankit luettelevat sovelluksen hyötyjä kuluttajalle: Kun esimerkiksi lapsi tarvitsee rahaa, se siirtyy perille välittömästi. Ravintolassa seurue voi jakaa laskun sormen pyyhkäisyllä. Aikaa ja rahaa säästyy, kun maksaminen tapahtuu silmänräpäyksessä.

Käyttäjälle maksutonta, kaupat maksavat

Maksujärjestelmä on avoin eli uuteen järjestelmään pääsevät mukaan myös muut pankit.

– Esimerkiksi Aktia voi tarjota sovelluksen asiakkaalleen, joka voi käyttää maksutilinään OP:n tai Nordean tiliä, Automatian asiakkuusjohtaja Jyri Marviala kertoo.

Sovelluksen käyttö ja rahansiirto on käyttäjälle maksutonta. Automatian asiakkaat eli pankit maksavat järjestelmän ylläpidon kustannukset.

Pankit taas alkavat todennäköisesti periä mobiilimaksamista käyttäviltä kaupoilta pientä osuutta maksusta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Turvallisuus lisääntyy, kun rahaa on vähemmän liikkeellä

Käyttäjä kirjautuu sovellukseen ensimmäisellä kerralla pankkitunnuksillaan. Tämän jälkeen tilisiirto tehdään antamalla sovellukselle rahasumma sekä vastaanottajan puhelinnumero.

Yritykset ja organisaatiot käyttävät kännykkänumeron sijasta omia erityisiä tunnistenumeroitaan.

Huijaukset sovelluksessa vältetään pankkien mukaan, koska järjestelmä yhdistää pankkien vahvan tunnistautumisen käyttäjän puhelinnumeroon.

Turvallisuus lisääntyy pankkien edustajien mielestä myös siksi, että käteistä rahaa on liikkeellä vähemmän.

Suomi on muita jäljessä puhelinmaksamisessa

Mobiilimaksujärjestelmään on otettu mallia muun muassa Ruotsista, jossa jo käytössä olevalla Swish-palvelulla on miljoonia käyttäjiä.

Kännykkämaksubisnekseen haluavat mukaan myös it-jätit pankkimaailman ulkopuolelta. Esimerkiksi Applella ja Googlella on omat maksusovelluksensa.

– Euroopassa on kymmeniä mobiilimaksujärjestelmiä, jotka mahdollistavat ihmisten väliset maksut. Suomi on ollut tähän saakka jäljessä mobiilimaksamisessa, Automatian asiakkuusjohtaja Jyri Marviala sanoo.

– Tämä tuo myös huoltovarmuutta maahan. Kun muut järjestelmät ovat poikki, tällä järjestelmällä pystytään siirtämään rahaa, Nordean liiketoimintajohtaja Jussi Mekkonen sanoo.