Kansalaisaloite sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisesta siirtyy perustuslakivaliokunnan käsiin

Ennakkotapaus tulee linjaamaan kansalaisaloitteiden vasta-aloitteiden käsittelyä tulevaisuudessa.

politiikka
Aito avioliitto sukupuolineutraali avioliittolaki mielensoitus mielenilmaus
Kansalaisaloite nais- ja miesparien avioliiton mahdollistavan lain kumoamiseksi luovutettiin eduskunnalle 22.6. 2016. Allekirjoittajia oli yli 100 000.Antti Kolppo / Yle

Kansalaisaloite samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden kumoamiseksi lähtee lakivaliokunnan puheenjohtajan Kari Tolvasen (kok.) esityksestä perustuslakivaliokunnan lausunnolle.

Perustuslain kannalta ongelmallista saattaa olla, että sukupuolineutraali avioliittolaki sai alkunsa kansalaisaloitteesta, jota kumoamaan pyrkii nyt toinen kansalaisaloite.

– Asiantuntijakuulemisessa valtiosääntöoikeuden asiantuntija on esittänyt että tässä saattaa olla haasteita perustuslain kannallta, eikä ole muuta vaihtoehtoa kuin lähettää se perustuslakivaliokunnalle, Tolvanen sanoo.

Perustuslakivaliokunnan lausunto on Tolvasen mukaan luvassa joulukuun ensimmäisellä viikolla, jolloin lakivaliokunta saisi asian omalta osalta päätökseen vielä tänä vuonna.

Perustuslakivaliokunnan ratkaisulla tulee olemaan vaikutusta kansalaisaloitteiden vasta-aloitteiden käsittelyyn jatkossakin.

– Tämä on ilman muuta ennakkotapaus, Tolvanen sanoo.

Laki kahden samaa sukupuolta olevan oikeudesta avioliittoon on eduskunnan hyväksymä, mutta ei ole vielä voimassa.