1. yle.fi
  2. Uutiset

Tähtiharrastus innostaa koko ajan enemmän – Meteoriihikin tarvitsee lisää tilaa

Avaruuden ilmiöiden seuraaminen on yhä useamman huvia. Esimerkiksi Vaasan Söderfjärdenillä sijaitsevan Meteoriihen observatorio ja näyttelyt keräävät väkeä. Lisätilaa valmistuu ensi keväänä.

Pohjanmaa
Matts Andersén on tyytyväinen, että Meteoriihen yhteyteen tulee nyt lisää tilaa.
Matts Andersén on tyytyväinen, että Meteoriihen yhteyteen tulee nyt lisää tilaa.Terhi Varjonen/Yle

Alkusyksy on ollut Vaasan seudun tähtiharrastajille hyvää aikaa. Taivas oli selkeä ja taivaankappaleiden liikkeet näkyivät varsinkin syys-lokakuussa hyvin. Mutta sitten tuli marraskuu.

Sumuinen ja pilvinen sää on haitannut ihan jatkuvasti taivaalle tiirailua ja odotettu superkuukin jäi pilviverhon taa. Vaasan Andromedan puheenjohtaja Kaj Höglund sanoo, että kyllähän se vähän harmittaa, mutta tähtiharrastajat ovat näihin sään tuomiin muutoksiin tottuneet.

Tähtiharrastus kasvaa edelleen

Vaikka pilvet ovat loppusyksyllä haitanneet näkyvyyttä taivaalle, ei tähtiharrastuksen hiipumisesta ole mitään merkkejä, päinvastoin. Vaasan Andromedan tähti-illloissa ja muissa yleisötapahtumissa Söderfjärdenin Meteoriihessä on ollut koko syksyn ajan runsaasti väkeä ja syyskuun avoimien ovien päivänä syntyi uusi kävijäennätyskin, kertoo Höglund.

Tähtiharrastuksen kasvua selittää osaltaan se, että viime aikoina esimerkiksi avaruuteen lähetetyt luotaimet ovat olleet runsaasti julkisuudessa esillä. Planeetat ovat kiinnostaneet aina ja se kiinnostus pysyy. Myös ylipäänsä taivaalla tapahtuvat ilmiöt: revontulet ja meteoriparvet saavat yhä useamman katsomaan taivaalle.

Meteoriihen nykyiset tilat ovat jäämässä pieniksi.
Meteoriihen nykyiset tilat ovat jäämässä pieniksi.Terhi Varjonen/Yle

Lisätila mahdollistaa enemmän toimintaa

Innostus tähtiharrastukseen on huomattu Söderfjärdenillä sijaitsevalla Meteoriihellä. Vuonna 2008 valmistunut Meteoriihi eli rakennus jossa on mm. observatorio, kerää koko ajan enemmän väkeä tutustumaan avaruuden ihmeisiin. Nyt tilaa tarvitaan jo lisää ja Sundomin kyläyhdistys rakentaa nykyisen päärakennuksen viereen kaksi pienempää rakennusta.

Hankkeessa on myös Vaasan Andromeda vahvasti mukana ja suunnitelmia käytöstä tehdään yhteistyössä. Sundomin kyläyhdistyksen Matts Andersén on Meteoriihen toiminnasta vastaava ja hän kertoo, että kävijämäärät alueella ovat tuhansissa.

Ajatus on, että täällä olisi esimerkiksi mahdollisuus sahata ja hioa kiviä. Tarjotaan koululuokille tällaista mahdollisuutta verstaana.

Matts Andersén

– Alueelle tulee vuosittain noin 10 000 kävijää. Näyttelyssä on vuodessa 3500 kävijää ja observatorio sekä lintutorni kiinnostavat myös, sanoo Andersén.

Erityisesti tarvetta on ollut lämpimälle tilalle, jota voidaan käyttää ympäri vuoden. Lisätilaa tulee yhteensä sata neliötä ja isompaan rakennukseen valmistuu mm. luentosali. Lisäksi rakennukseen tulee näyttely, johon saadaan meteorittinäytteitä ympäri maapalloa sekä meteoriittikraattereiden kiviä.

Andersén on iloinen, että lisää tilaa saadaan. Se mahdollistaa paremmin myös koululuokkien vierailut.

– Ajatus on, että täällä olisi esimerkiksi mahdollisuus sahata ja hioa kiviä. Tarjotaan koululuokille tällaista mahdollisuutta verstaana, kertoo Andersén.

Rakennustyömaa, Meteoriihi
Meteoriihen yhteyteen tulee kaksi uutta rakennusta. Toiminnasta vastaava Matts Andersén Sundomin kyläyhdistyksestä on tyytyväinen.Terhi Varjonen/Yle

Työt käynnissä

Lisärakennuksia on tehty nyt kuukauden päivät ja työt ovat edenneet mallikkaasti. Kustannukset ovat noin 100 000 euroa ja tähän päälle tulee vielä isohko talkootyön osuus sekä sisustuskulut. Hankkeeseen on saatu Leader-rahoitusta.

Talkoilla on alkutöitä työmaalla jo tehtykin ja ovatpa aktiiviset kyläyhdistyksen jäsenet käyneet kaatamassa rakennuksia varten muutamia puitakin metsästä. Hanke on iso ponnistus yhdistykselle mutta innostus on kova.

Rakennukset ovat valmiina ensi keväänä mutta näyttelyiden pystyttämiseen ja sisustamiseen kuluu vielä aikaa useita kuukausia. On mahdollista, että uudet tilat tulevat käyttöön Meteoriihen 10-vuotisjuhlissa vuonna 2018.

Lue seuraavaksi