Intiimialueen vaivaa itsehoidetaan usein hiivatulehduksena – "Usein se on jotain ihan muuta"

Ihmiset saattavat ostaa apteekista vääriä tuotteita oman diagnoosin perusteella. Asiantuntijat kehottavat kysymään apua.

Intiimituotteet
Kuva apteekin intiimialueesta.
Apteekissa saa apua oikean tuotteen valitsemiseen.Mika Niskanen

Asiakkaat saattavat ostaa apteekista intiimialueen ongelmiinsa hiivatulehdusta hoitavaa tulehduslääkettä, vaikka usein kyseessä on jokin muu vaiva.

Näin kertoo Kajaanin Veturiapteekin apteekkari Merja Niskanen.

– Hyvin usein halutaan ostaa tulehduslääkkeitä, eli hiivatulehduksiin liittyviä valmisteita. Niissä täytyy olla tarkkana, että kartoitetaan tilanne, Niskanen kertoo.

– On ehkä käsitys, että jos on mitä tahansa vaivaa, niin se on joku hiivasta johtuva asia. Hyvin usein se on jotain ihan muuta, hän sanoo.

Yliopiston apteekin apteekinhoitaja, proviisori Elina Lammi kertoo, että kyse voi olla esimerkiksi bakteerivaginoosista, jonka hoitoon tarvitaan usein reseptilääke. Ennaltaehkäisevästi ja lieviä oireita voi hoitaa paikallisesti käytettävillä probiooteilla, eli maitohappobakteereilla. Tämä on toinen yleinen intiimialueen vaiva naisilla.

On ehkä käsitys, että jos on mitä tahansa vaivaa, niin se on joku hiivasta johtuva asia

Merja Niskanen

– Kyllähän se usein näin on, että asiakas ei osaa itse tehdä diagnoosia, vaan on kuullut, että hiivatulehdus on yleinen vaiva, Lammi pohtii.

Hiivatulehduksessa oireita ovat voimakas kirvely, kutina tai ärsyttävä tunne sekä vaalea, tuoksuton vuoto. Bakteerivaginoosissa oireita ovat voimakkaan hajuinen, runsas valkovuoto, joka on tasaista, jopa maitomaista tai harmahtavaa. Oireisiin voi liittyä lievä kutina.

Niskanen kertoo, että miehillä on käytöksessä samantyyppistä ilmiötä, jossa eturauhasvaivoihin haetaan hoitoa ilman reseptiä. Niskanen kehottaa hakeutumaan lääkäriin riittävän pian.

Vaiva voi jäädä hoitamatta

Riskinä on, että jos vaivaa ei hoideta oikealla valmisteella, oireet pahenevat entisestään.

– Tällaisten tulehduslääkkeiden turha käyttö ei ole ikinä hyväksi. Antibioottejahan ovat nämäkin hiivalääkkeet. Turha lääkitseminen on aina huono asia. Se vaiva pitää hoitaa oikeanlaisella tuotteella, Niskanen kertoo.

Niskanen arvioi, että yhdellä kerralla väärän lääkkeen käyttäminen ei aiheuta suurta riskiä.

– Mutta kyllä siinä alkuperäinen syy jää havaitsematta ja hoitamatta, Niskanen sanoo.

– Seuraavalla kerralla täytyy löytää se oikeanlainen hoito, hän jatkaa.

Yliopiston apteekin Lammi on samaa mieltä. Täytyy tietää oikea vaiva, jotta se osataan hoitaa.

Mutta kyllä siinä alkuperäinen syy jää havaitsematta ja hoitamatta.

Merja Niskanen

Lammi korostaa, että on tärkeätä kysyä apua apteekissakin asiantuntijalta eri vaivoihin. Tämä on myös yksi syy, miksi apteekissa farmaseutit tarjoavat auliisti apua.

Lammi kertoo, että tilanne on päivittäinen myös muissa asioissa. Ihmiset kuvittelevat tietävänsä mikä heitä vaivaa.

– Haluamme auttaa ihmisiä löytämään oikean ratkaisun, Lammi kuvailee.