Yli 20:llä parasiitti Äänekoskella – vesikriisi jatkunut jo kuukauden

Äänekoskella jo 23:lta on löydetty vastatautia aiheuttava ameeba. Alkueläimiin kuuluva ameeba aiheuttaa sitkeitä suolisto-oireita.

Kuva: Antro Valo / Yle

Äänekoskelta on löydetty jo  23 dientamoeba fragilis -tapausta. Dientamoeba fragilis on alkueläimiin kuuluva ameeba, joka aiheuttaa sitkeita vatsaongelmia. Hengenvaaraa tartunnasta ei ole, mutta pitkään jatkuvat maha-suolikanavan oireet voivat aiheuttaa merkittävää haittaa potilaalle.

Ameebatartuntaan on toimiva lääkehoito.

Näytteitä Äänekoskella on tutkittu tähän mennessä satakunta, näytepurkkeja on haettu lähes 200. Kaikki löydetyt tapaukset ovat Äänekoskella pitkään jatkuneen vesijohtovesiepidemian alueelta.

Äänekoskella havaittiin kuukausi sitten vesijohtovedessä kolibakteerin aiheuttama saastuminen. Sen jälkeen vedestä löytyi sapovirusta, ja viimeisimpänä loisameeba.

Dientamoena fragilista ei tunneta kovin hyvin, mutta se aiheuttaa ilmeisesti oierita vain osalle ihmisistä. Tartunnan voi saada ulosteen saastuttamasta ruoasta tai juomasta. Äänekosken terveysviranomaiset tähdentävätkin hyvän käsihygieninan tärkeyttä.

Tämänhetkisen tiedon mukaan ameeba ei tartu helposti ihmisestä toiseen eikä viitettä tällaisesta ole myöskään sairastuneilla havaittu tähän mennessä.

Vedenkeittokehotus on ollut joissakin osissa Äänekoskea voimassa jo kuukauden ajan.