1. yle.fi
  2. Uutiset

Sairaala tuskaili psykiatripulan kanssa – sairaanhoitopiiri jätti palkkaamatta ammattilaisen

Sairaanhoitopiirin mukaan sopimusehdotus ei kestänyt verolailllista tarkastelua, minkä takia sitä ei voitu hyväksyä. Syksyllä psykiatreja haettiin Visalaan minimipalkalla, mikä herätti ihmetystä jopa Suomen lääkäriliitossa ja psykiatriyhdistyksessä.

Ylivieska
Visalan sairaalan osastoja on suljettu syksyn edetessä. Viimeiset potilaat siirretään muualle hoitoon marraskuun loppuun mennessä.
Visalan sairaalan osastoja on suljettu syksyn edetessä. Viimeiset potilaat siirretään muualle hoitoon marraskuun loppuun mennessä.Yle

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin psykiatrien palkkaamisvaikeuksista on paljastunut uutta tietoa. Oululaispsykiatrin mukaan hän oli jo neuvotellut Ylivieskan Visalan sairaalaan pitkän sijaistussopimuksen, joka kumottiin piirin johdossa verotusteknisiin syihin vedoten.

Kolmipäiväisen sijaistussopimuksen pituus olisi ollut puolitoista vuotta, mikä olisi tuonut kauan kaivattua tukea kahdelle sittemmin irtisanoutuneelle vastuulääkärille.

Visalan sairaala tyhjenee potilaista marraskuun aikana ja työt loppuvat noin sadalta ihmiseltä.

Käynnissä olevissa yt-neuvotteluissa selvitetään työntekijöiden mahdollisuuksia siirtyä muihin sairaanhoitopiirin tehtäviin.

Sopimus kariutui verotuksellisiin syihin

Psykiatrian erikoislääkärin Sami Karjalaisen mukaan hänen sopimuksensa kariutui kalkkiviivoilla työmatkakorvaukseen, jota olisi voitu maksaa jos yksi Visalan viroista olisi siirretty muodollisesti Ouluun.

Sopimus oli jo hyväksytty paikallisesti Oulaisten ja Ylivieskan sairaaloissa.

Sami Karjalainen

– Sopimus oli jo hyväksytty paikallisesti, mutta sitten sain tiedon että sitä ei hyväksytä sairaanhoitopiirin johdossa verotuksellisten ongelmien takia.

Karjalaisen mukaan ongelmana oli hänen neuvottelemansa sopimus, jossa Oulun ja Ylivieskan väliset työmatkat olisi katsottu palkalliseksi työajaksi.

Sairaanhoitopiirin nykyisen viransijaisen johtajan Aino-Liisa Oukan mukaan sopimusehdotuksessa oli muitakin ongelmia, eikä se kestänyt verolailllista tarkastelua, minkä takia sitä ei voitu hyväksyä.

Sami Karjalainen arvioi jälkikäteen, että palkanlisä olisi niin haluttaessa voitu korvata myös muilla tavoin. Yksi vaihtoehto olisi ollut kuukausipalkan päälle maksettava rekrytointilisä, mutta sopimusneuvotteluja ei käyty enää sen pitemmälle.

Miksi sairaanhoitopiiri ei halunnut palkata Visalan tuntevaa psykiatria?

He ovat käyneet hoitamassa Visalan kriisiä Oulusta käsin ja saaneet korvauksen työmatkoistaan.

Sami Karjalainen

Karjalainen on työskennellyt Visalassa opiskelu- ja erikoistumisjaksonsa aikana.

Hän pitää palkkapyyntöään kohtuullisena, kun ajatellaan sairaanhoitopiirin vaikeuksia saada psykiatria Visalaan. Sairaanhoitopiirin viransijaisen johtajan Aino-Liisa Oukan mukaan palkkapyyntö oli keskimääräistä korkeampi.

Erikoislääkärin palkkaamatta jättäminen keväällä asettaa tämän syksyn yt-neuvottelut ja Visalan sairaalan alasajon uuteen valoon.

Työntekijät ovat epäilleet jo aiemmin sairaanhoitopiirin palkkausponnisteluja ja halua turvata Visalan toiminta. Syksyllä psykiatreja haettiin Visalaan minimipalkalla, mikä herätti ihmetystä jopa Suomen lääkäriliitossa ja psykiatriyhdistyksessä.

OYS:n psykiatrit saivat työmatkakorvauksen Visalaan

Kevään episodin jälkeen Karjalainen ei enää ollut kiinnostunut syksyn psykiatrihausta Visalaan.

Minimipalkkahakemus ei saanut muitakaan kiinnostuneita liikkeelle, vaan syksyn ajan potilaita on hoidettu Ylivieskassa isolta osin oululaispsykiatrien voimin.

– Käytännössä he ovat käyneet hoitamassa Visalan kriisiä Oulusta käsin ja saaneet korvauksen työmatkoistaan, Karjalainen toteaa erikoisesta tilanteesta.

Lue seuraavaksi