Kodinkonekorjaaja ei ostaisi alle 500 euron pyykkikonetta: "Semmoista yhtälöä ei ole, että kone olisi halpa ja kestävä"

Kodinkonehuollon ammattilaisten mukaan laatulaitteesta hyötyvät asiakas ja ympäristö. Huoltoliikkeet odottavat innolla uusia EU-toimia, jotta koneiden korjattavuus paranee.

kodinkoneet
Huoltoliike Berghäll Oy:n toimitusjohtaja Matti Vähämäki korjaa myös itse kodinkoneita.
Huoltoliike Berghäll Oy:n toimitusjohtaja Matti Vähämäki korjaa myös itse kodinkoneita.

Yle on tänään kertonut, että EU suunnittelee standardihanketta, jonka avulla kodinkoneista tehdään nykyistä ekologisempia, pitkäikäisempiä ja paremmin korjattavia. Myös materiaalien kierrätettävyyteen aiotaan kiinnittää lisää huomiota.

Pääkaupunkiseudulla toimiville kodinkoneita korjaaville liikkeille, kuten Huoltoliike Berghällille ja Espoon Kodinkonehuollolle tämä on iloinen uutinen, vaikka hanke todennäköisesti nostaa koneiden hintoja.

– Semmoista yhtälöä ei ole, että kone olisi halpa ja kestävä. Kun laitteista tehtäisiin laadukkaita, niitä myös korjattaisiin helpommin, kun ne joskus tulevaisuudessa menevät rikki, sanoo Huoltoliike Berghällin omistaja Matti Vähämäki.

– On hyvä, että EU tulee mukaan talkoisiin ja lisää painetta kestävään kehitykseen laitevalmistajille sekä muille alan toimijoille. Suomessa asian eteen ei ole kauheasti vielä tehty, toteaa Espoon Kodinkonehuollon myyntipäällikkö Niko Nieminen.

Valtaosa vioista voidaan korjata

Huoltoliike Berghällin toimitusjohtaja Matti Vähämäki tekee myös itse paljon kenttätyötä ja korjaa koneita. Hänen mukaansa 80–90 prosenttia asiakkaiden laitteista saadaan kuntoon kohtuuhintaan. Epävarmoissa tilanteissa urakkaan ei kuitenkaan kannata ryhtyä.

– Kun vika on epäselvä ja on ollut esimerkiksi vesivuoto, koneessa on voinut mennä useita osia rikki. Silloin on hankala tietää, mitkä osat pitäisi vaihtaa ja korjaus voi käydä niin kalliiksi, että se ei kannata, linjaa Vähämäki.

– Jos on vaikka kymmenen vuotta vanha astianpesukone, jonka pohjakaivon vesiletkut ovat haurastuneet, siinä vaiheessa kannattaa jo suositella laitteen vaihtamista, Niko Nieminen tuumaa.

Kertakäyttökulttuuri on yleistynyt

Sekä Huoltoliike Berghällillä että Espoon kodinkonehuollolla on riittänyt ainakin toistaiseksi hyvin asiakkaita, vaikka kodinkoneiden kertakäyttökulttuuri on yleistynyt halpamallien puskiessa markkinoille. Suuret jälleenmyyntiliikkeet mainostavat viikonloppuisin parin sadan euron pyykkikoneita, että ihmiset saadaan liikkeelle myymälöihin.

– Ei niin halvasta koneesta jää kunnon katetta, mutta siinä on kyse markkinaosuuksien valtaamisesta, Vähämäki sanoo.

Vähämäki ei itse ostaisi alle viiden sadan euron pyykkikonetta. Niemisen mukaan halpakone voi kuitenkin palvella hyvin pientä, 1–2 ihmisen taloutta, joka ei käytä konetta päivittäin.

Suomessa päätyy romutettavaksi kodinkoneita, joista saisi vielä käyttökelpoisia.

Niko Nieminen

Halpakoneet työllistävät kyllä kodinkonekorjaajia, jos ne vioittuvat takuuajan puitteissa, mutta harvemmin enää sen jälkeen.

– Jos kone hajoaa pian takuuajan päätyttyä, se on asiakkaalle niin suuri pettymys, että hän tuskin haluaa korjata sitä enää vaan valitsee seuraavalla kerralla vähän kalliimman ja paremman koneen, Nieminen arvelee.

– Kyllä parin sadan euron kone on korjattavissa. Se on kuitenkin eri asia, että kannattaako se rahallisesti, kun Suomessa työn kustannukset eivät ole halvimmasta päästä, Vähämäki sanoo.

Korjauskelpoista tavaraa päätyy romutettavaksi

Nieminen kuvaa yhtä huoltoliikkeille pulmallista tilannetta. Kun asiakas menee kodinkoneliikkeeseen ja kertoo, että kone on hajonnut, myyjä mieluummin suosittelee asiakkaalle uuden laitteen hankkimista kuin vanhan korjaamista.

– Se on tietysti ihan ymmärrettävää, koska jälleenmyyjille oma bisnes on etusijalla. Valitettavasti Suomessa päätyy romutettavaksi ja kierrätettäväksi paljon kodinkoneita, joista saisi vielä käyttökelpoisia korjaamalla.

Vähämäen mukaan ekologisuus on kuitenkin nostanut päätään aivan viime vuosina.

– Halpakoneet ovat 2000-luvun ilmiö ja niitä on myös heivattu helposti pois, mutta nyt 2010-luvulla ihmiset ajattelevat enemmän myös ekologisuutta ja laatua. Jos koneen alkuperäinen arvo on ollut hyvä, se myös halutaan mieluummin korjata.

Energiatehokas kone vaatii huoltoa

Vähämäen mielestä koneet rakennettiin vielä 90-luvulla kestävämmiksi kuin nykyään, sillä hyvää tarkoittavat energiasäädökset ovat tehneet hallaa koneiden toiminnalle.

– Jotta sähkönkulutusta saadaan laskettua, koneet käyttävät vähemmän vettä. Silloin niissä menee paikat tukkoon ja sensoreihin tulee semmoinen pinta, että ne eivät enää tunnista veden likaisuutta, kun niihin kertyy rasvaa ja zeoliittiä.

Vielä 90-luvulla valmistettiin mekaanisia pesukoneita, mutta nykyään ne toimivat elektroniikka- tai anturiohjauksella.

– En sanoisi, että nykyajan koneet ovat huonolaatuisempia, mutta ne vaativat enemmän huolenpitoa. Laitteen täytyy pysyä puhtaana, että se toimii, Nieminen sanoo.

Kotivakuutusta kannattaa hyödyntää

Niemisen mukaan monet asiakkaat eivät muista, että he voivat hyödyntää kotivakuutusta koneiden korjauskuluissa.

– Jos laite on maksanut enemmän kuin pari sataa euroa, vakuutusyhtiö todennäköisesti osallistuu sen korjaukseen, eikä välttämättä hyvitä uutta laitetta tilalle.

Aiempaa kestävämmät ja ekologisemmat kodinkoneet ilmestyvät kauppoihin aikaisintaan viiden vuoden kuluttua EU:n uuden standardihankkeen myötä.