Suomi taas lähellä EU-komission tarkkailuluokkaa

Suomen kanssa tarkkailuluokalle EU:n budjettisääntöjen rikkomisesta ollaan passittamassa Italia, Espanja, Portugali, Belgia, Slovenia, Kypros ja Liettua.

Euroopan komissio
Eu-lippu.
Yle

Suomi ja seitsemän muuta EU-maata eivät näytä onnistuvan EU-komission kasvu- ja vakaussopimuksen ehtojen täyttämisessä, toteaa EU-komissio. Tämä tarkoittaa, että Suomi on jälleen vaarassa joutua EU:n tarkkailuluokalle unionin budjettisääntöjen rikkomisesta.

Komissio antoi tänään arvionsa EU-maiden ensi vuoden budjeteista. Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan komission viesti on vakava, mutta odotusten mukainen.

– Tämä ei yllättänyt meitä, olemme olleet komission kanssa tässä prosessissa nyt muutaman viikon ajan. Vaikka komissio ei pyytänytkään meiltä uutta talousarvioesitystä, on tilanne edelleen huolestuttava.

Komission tuomio Suomen osalta on tosin ehdollinen. Suomi voi vielä välttää kohtalonsa vetoamalla tekeillä oleviin rakenneuudistuksiin.

Orpon mukaan se merkitsee entistä tiukempaa sitoutumista hallitusohjelman säästö- ja työllisyystavoitteisiin. Seuraava tarkastelun paikka on huhtikuussa.

– Tärkeintä on tehdä uudistuksia talouteen, jotta saamme uusia työpaikkoja. Jos talous ja työllisyys eivät lähde nousuun, joudumme ensi kevään puolivälitarkastelussa tekemään pahimmillaan lisää säästöjä, Orpo sanoo.

Suomi on jo useamman kerran ollut lähellä joutua komission korjaavaan eli liiallisen alijäämän menettelyyn. Viime keväänä komissio katsoi, että vaikka Suomen velka ylittää sopimuksen rajan, sopimuksen ehdot täyttyivät.

Maa joutuu liiallisen alijäämän menettelyyn, jos velkasuhde ylittää 60 prosentin rajan tai budjettialijäämä ylittää kolmen prosentin rajan. Suomen velan määrä suhteessa bruttokansantuotteeseen ylittää EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaisen 60 prosentin rajan.

Yksikään maa ei ole saanut sanktioita

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi viime vuoden syyskuussa, että liiallisen alijäämän menettelyyn joutuminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että Suomi ei viime kädessä päättäisi leikkauksista itse, vaan päätösvalta siirtyisi komissiolle.

Aivan näin kovaa kyytiä tuskin on tiedossa. Enemminkin Suomi päätyy tarkennettuun seurantaan ja saa komissiolta tarkempia suosituksia siitä, miten komission mielestä taloutta pitäisi tasapainottaa. Komission otteet kovenevat vasta, jos Suomi ei ryhdy toimenpiteisiin.

Vielä tähän mennessä yksikään EU-maa ei ole saanut sanktioita budjettisääntöjen rikkomisesta.

Suurin osa euroalueen maista on ollut menettelyssä jossain vaiheessa. Tällä kertaa ainoastaan viisi valtiota läpäisi komission kasvu- ja vakaussopimuksen ehdot puhtain paperein. Nämä maat ovat Hollanti, Luxemburg, Saksa, Slovakia ja Viro.

Suomen lisäksi budjettisääntöjen rajoja koettelevat Italia, Espanja, Portugali, Belgia, Slovenia, Kypros ja Liettua.

17:32 Lisätty valtiovarainministerin kommentteja.