Työtupa on kehitysvammaisen tukena – avotyötä pyritään lisäämään Halsualla

Halsuan työtuvassa on arkipäivisin tohinaa, kun kehitysvammaiset tekevät erilaisia käsitöitä. Työtuvan ohjauksen kautta moni on päässyt avotöihin myös muualle. Tätä pyritään jatkossa lisäämään.

käsityöt (tuote)
Sonja Finnilä tekee neuleharpulla huivia.
Sonja Finnilä tekee neuleharpulla huivia.Antti Kettumäki / Yle

Työtuvassa tehdään monenlaisia käsitöitä. Paitoihin painetaan tekstejä, tehdään tyynyliinoja ja paljon muitakin kankaisiin liittyviä töitä ja paljon erilaisia koriste-esineitä. Kehitysvammaiset käyvät tuvalla jaksamisensa mukaan. Toiset ovat vain muutaman tunnin ja yksittäisinä päivinä, kun taas toiset käyvät joka päivä.

Mauri Kukkola kerii narua
Antti Kettumäki / Yle

– Avotyön määrää on tarkoitus lisätä entisestään ja työtupatoiminta olisi vain lisänä ja tukena. Useat ovat myös muualla töissä kuin vain täällä. Tällä hetkellä kuusi henkilöä on aasitilalla töissä, sanoo ohjaaja Kaija Kalliokoski.

Työtuvalla työt jaetaan siten, että kaikki saavat tehdä jotain. Kirjoilla on kaikkiaan 18 henkilöä ja heitä käy Halsualla naapurikunnistakin, esimerkiksi Kaustiselta, Kruunupyystä ja Toholammilta. Kaikille riittää töitä, koska asiakkaita riittää.

– Seurakuntien isoset tilaavat meiltä painatuksia huppareihinsa. T-paitoihin tehdään painatuksia, eli niitä me teemme paljon. Myös yritykset ovat niitä tilanneet. Kaukaisimmat asiakkaat ovat olleet Helsingistä saakka.

Useat ovat myös muualla töissä kuin vain täällä

Kaija Kalliokoski

Jotkut tuotteet tehdään ihan alusta lähtien itse. Työtuvan toiminta koetaan erittäin tärkeäksi.

Ohjaaja Kaija Kalliokoski
Antti Kettumäki / Yle

– Kangaspakka ostetaan kaupasta ja siitä ryhdytään tekemään ja lopputuloksena on tyynyliina. Työssä on monta vaihetta ja pieniä yksityiskohtia, niin töitä riittää kaikille. Tämä on ehdottomasti tärkeää toimintaa ja kuntouttavaa toimintaa, kun näkee omien kättensä työt.

Työtuvalla ei tehdä pelkästään käsitöitä, vaan tarjotaan myös muuta virikkeellistä toimintaa kehitysvammaisille. Porukalla käydään esimerkiksi uimassa ja kuntosalilla.

Porukalla tekeminen on mukavaa

Työtuvassa on tekemisen meininki, kun paikalla on kymmenen tekijää. Porukassa on taitavia ompelijoita, ja kun saumurilla tehdään saumoja, niin apulainen saattaa painaa vain kaasua eli olla "kaasuttaja".

– Kun ommellaan niin toinen saattaa painaa saumurin kaasua ja siinä onkin miettimistä kuinka se tapahtuu, naurahtavat kaikki Kaija Kalliokosken kertoessa asiasta.

Hanna-Kaisa Hotakainen
Antti Kettumäki / Yle

Mauri Kukkola on ollut työtuvalla töissä 21 vuotta ja on käynyt joka päivä lomia lukuunottamatta.

– Minä kastelen kukat, silitän tyynyliinoja ja kerin narua kerälle. Täällä on mukava olla ja loman jälkeen on kiva tulla takaisin.

Hanna-Kaisa Hotakainen on toiminnassa mukana muutamana päivänä viikossa, koska työskentelee osan viikostaan vanhusten parissa.

Työtuvan käsitöitä
Antti Kettumäki / Yle

– Olen töissä vanhusten palvelukeskuksessa eli Kannelmassa ja käyn täällä vain tiistaisin ja perjantaisin. Minä silitän ja olen mukana myös painohommissa eli kun esimerkiksi paitoihin painetaan tekstejä. Korttien tekeminen on tosi mukavaa.

– Minä olen käynyt täällä kolme vuotta. Minä teen neuleharpulla tuubihuiveja. Minustakin täällä on mukava olla, sanoo Sonja Finnilä.