Infektioylilääkäri: Itärajan takana käynnissä vertaansa vailla oleva hiv-epidemia – vaikutukset tuntuvat myös Suomessa

Pietari ja Leningradin alue ovat Venäjän pahimpien hiv-alueiden joukossa. Etelä-Karjalassa jopa puolet uusista tartunnoista tulee Venäjältä.

Kotimaa
Pietari
YLE

Hiv-tartuntojen määrä Suomen rajan tuntumassa Venäjällä on noussut hälyttävän korkealle.

– On erittäin todennäköistä, että Venäjällä on käynnissä vertaansa vailla oleva hiv-epidemia, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin infektioylilääkäri Pekka Suomalainen sanoo.

Venäläisten tiedotusvälineiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Pietaria ympäröivällä Leningradin alueella tartunnan on saanut jo noin 1,2 prosenttia väestöstä eli noin noin 20 000 ihmistä. Viiden miljoonan ihmisen Pietarissa tartuntoja on noin yhdellä prosentilla eli noin 50 000 ihmisellä.

Alueet kuuluvat Venäjän yhdeksän pahimman hiv-alueen joukkoon, joiissa yli yhdellä prosentilla väestöstä on hiv-tartunta.

Infektioylilääkäri Pekka Suomalaisen mukaan luvut ovat kovia.

– Yhden prosentin esiintyvyys on kyllä huima luku. Se syö jo yhteiskunnan ja terveydenhuollon voimavaroja aika paljon, jos nämä kaikki ihmiset hoidetaan, Pekka Suomalainen huomauttaa.

Tilanteen vakavuudesta kertoo se, että Suomessa hiv-tartunnan on saanut noin 3 500 ihmistä. Pietarissa ja Leningradin alueella on siis 20 kertaa enemmän hiv-tartunnan saaneita kuin Suomessa. Alueiden väkiluku on noin 1,2 miljoonaa ihmistä enemmän kuin Suomessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta venäläiset tiedot tautitilanteesta Suomen lähialueilla vahvistetaan.

– Pietarin ja Leningradin alueella on jo epidemiatilanne eli yli yksi prosentti väestöstä on HIV-postiviisia, THL:n kehittämispäällikkö Outi Karvonen kertoo.

Vaikutukset tuntuvat myös Suomessa

Todellista kuvaa hiv-tilanteesta Venäjällä on kuitenkin vaikea saada, koska venäläiset ovat vähentäneet yhteyksiä.

– Viime vuosina Venäjältä on saatu yhä vähemmän virallista tietoa hiv-tartuntatilanteesta, infektioylilääkäri Pekka Suomalainen kertoo.

Venäjän hiv-tilanteen vaikutukset tuntuvat kuitenkin myös Suomen puolella.

– Kyllä se täällä Etelä-Karjalassa näkyy. Viime aikoina noin kolmasosa tai puolet meidän hiv-tartunnoista tulee Venäjältä, Pekka Suomalainen kertoo.

Etelä-Karjalassa todetaan vuosittain 2–6 uutta hiv-tapausta.

Ideologia häritsee torjuntaa

Infektiotilannetta Venäjällä vaikeuttaa se, että tauti on levinnyt riskiryhmien kuten huumausaineiden käyttäjien ulkopuolelle muuhun väestöön. Tartuntojen leviämistä haittaa myös ideologia.

Venäjällä on pitkälti lopetettu lännessä tehokkaiksi havaitut keinot ehkäistä hiv:n leviämistä kuten sukupuolivalistus kouluissa, ilmaisten kondomien jako ja ilmaisten neulojen jako narkomaaneille.

Syynä tähän se, että näiden tapojen katsotaan Venäjällä edistävän länsimaista liberaalia ideologiaa.

Tilalle Venäjällä on tullut konservatiivisen moraalin korostaminen.

– Venäjän terveyspolitiikka on ollut jo pitkään sellaista, että siellä korostotetaan nuorisolle korkeata moraalia ja uskollisuutta suhteissa. Thl:n kehittämispäällikkö Outi Karvonen kertoo.

Karvonen näkee toimintatavan taustalla ortodoksikirkon lisääntyneen vaikutusvallan itänaapurissa.