1. yle.fi
  2. Uutiset

”Niin minä mieleni pahoitin” – turhat yöaikaiset rikosilmoitukset saatiin vähenemään

Yön pimeinä tunteina pikaistuksissa tehtyjen rikosilmoitusten määrä on pudonnut sen jälkeen, kun sähköisen rikosilmoituksen kirjoittamista yöllä rajattiin.

rikosilmoitukset
Poliisi istuu tietokoneen ääressä
Yle

Poliisille netissä turhaan tehdyt rikosilmoitukset ovat vähentyneet roimasti sen jälkeen, kun ilmoitusten kirjoittamista yöllä rajattiin. Poliisin kuluvan vuoden aikana käyttöön ottaman muutoksen jälkeen rikosilmoituksia ei ole voinut jättää netin kautta yöllä kello 23-06.

Alun perin sähköinen rikosilmoituspalvelu oli käytössä 24/7.

– Aamuyön tunteina kirjoitettujen Niin minä mieleni pahoitin -ilmoitusten määrä oli aikaisemmin suuri. Niistä huomasi, että ilmoitukset oli rustattu humalassa ravintolaillan jälkeen, kertoo ylikonstaapeli Jukka Suvisuo Lounais-Suomen poliisista.

Nykyään rikosilmoitusten sisältö on Suvisuon mielestä entistä asiallisempaa.

– Se on hyvinkin käyttökelpoista heti ensilukemalta. Ennen sisältö vaihteli laidasta laitaan.

Varkauksista eniten ilmoituksia

Poliisi lukee kaikki sähköiset rikosilmoitukset mahdollisimman nopeasti ja tekee niistä pika-arvion. Sisällön perusteella osa menee kiireellisyydessä toisten ohi.

- Loput jäävät odottamaan kirjausaikaa. Näin talvella siihen saattaa mennä alle viikko, kesäkuukausina viive voi olla useita viikkoja, sanoo ylikonstaapeli Jukka Suvisuo.

Suuri osa poliisille tehdyistä rikosilmoituksista koskee hänen mukaansa omaisuusrikoksia. Etenkin maksukorttien kopioinnista tehdyt ilmoitukset ovat lisääntyneet.

Lue seuraavaksi