1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vantaa

Omakotitalon pihasta Helsingin paraatipaikalle – Senaatintorin joulukuusen matka alkoi

Helsingin kaupunki hakee kuuset lahjoituksina asukkailta. Usein tarvitaan nosturia. Senaatintorin joulukuusi tulee tänä vuonna Itä-Hakkilasta omakotitalon pihasta. Hakaniemen torin joulukuusi taas haettiin Vartiokylästä.

Vantaa
Nosturi nostamassa joulukuusta auton lavalle.
Näin alkaa joulukuusen matka pihalta kohti Helsingin paraatipaikkaa.

Vantaan Itä-Hakkilassa saattoi keskiviikkoaamuna hieraista silmiään, jos aamukahvin äärellä näki ikkunasta ilmassa liitelevän 18 metriä korkean kuusen. Tämän naapuruston väki on kuitenkin jo näkyyn tottunut, sillä viime vuonna kuusi haettiin samasta pihasta koristamaan Senaatintoria.

Koska joulukuusen on tietenkin oltava kauniissa kunnossa torilla, se kaadetaan nosturin kanssa ja nostetaan hellästi omalle kuljetusalustalleen. 2200 kiloa painavan kuusen oksat sidotaan matkan ajaksi. Eniten työaikaa kuluu kuusen pystyttämiseen, että se saadaan seisomaan tukevasti suorassa.

Tontin omistaja Mikko Säteri on mielissään kuusen haulla säästyneestä vaivasta. Myös talon katolle asennetut aurinkopaneelit saadaan vihdoin käyttöön, kun suuret kuuset lähtevät varjostamasta taloa.

Itä-Hakkilassa suotuisat kasvualustat

Itä-Hakkilassa kuuset tuntuvat kasvavan vauhdilla. Tämä johtunee muhevasta maaperästä.

– Täällä on maaperä ilmeisen hyvä. Kesälläkin kun katselee matoja, niin ne ovat sellaisia porsaan kokoisia, Säteri lohkaisee.

Tämän kuusen iäksi on sen vuosirenkaista arvioitu Säterin mukaan suunnilleen viisikymmentä vuotta.

Hakaniemessä joulukuusi seisoo loppiaiseen asti, mutta Senaatintorin kuusi haetaan pois ennen uuden vuoden juhlintoja. Kuuset viedään kaupungin taimitarhalle, missä ne silputaan hakkeeksi.

Lue seuraavaksi