1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

"Jes, menkat!" Ennen taakka, nyt hieno juttu

Yhteiskunnan muuttuminen avoimemmaksi vaikuttaa myös tytöstä naiseksi kasvamiseen.

Kuukautisia varten naisille ja tytöille on kehitelty erilaisia kuukautissuojia, kuten tampooneita. Kuva: AOP

Keskimäärin suomalaisen tytön kuukautiset alkavat 13 vuoden ikäisenä, mutta normaaliksi katsottu vaihteluväli niiden alkamiselle on 10,5–15,5 ikävuotta. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Elina Holopainen kertoo katsovansa kuukautisiin liittyviä seikkoja kahdelta eri kannalta.

– Ensinnäkin yhden teini-ikäisen ja yhden esimurrosikäisen tytön äitinä, sekä toisaalta myös gynekologina. Päivätyössäni nuorisogynekologina tapaan paljon murrosikäisiä tyttöjä.

– Nykyään tytöt tietävät paljon kuukautisista aika varhaisessa vaiheessa ja niihin suhtaudutaan pääsääntöisesti aika avoimesti.

Kyllä niitä peiteltiin, niistä ei puhuttu.

Taina Pietilä

Kuukautisista puhumisen ajoittaminen riippuu hyvin paljon tytön fyysisestä ja psyykkisestä kehityksestä.

– Jos selvästi on nähtävissä, että lapsi tulee murrosikään varhain eli kasvaa esimerkiksi ikäistään nopeammin ja rintojen kehitys alkaa, niin silloin kuukautisista voi puhua, jotta ei tule ihan yllätyksenä 10–11-vuotiaalle tytölle, miksi hän vuotaa verta.

– Mutta jos kyseessä on tyttö, jolta puuttuvat täysin murrosiän merkit, niin hänen kanssaan ei ole tarpeen keskustella asiasta kymmenvuotiaana. Sitten edetään tytön kehityksen mukaan, Holopainen jatkaa.

"Ei silloin voinut mennä tietokoneelle ja katsoa mitä näihin liittyy"

Erikoislääkäri Elina Holopaisen mukaan kuukautiset ovat nykyisin ennemmin hieno juttu kuin taakka.

– Kuukautisten alkaminen on positiivinen tytöstä naiseksi kasvamisen merkki. Aina niihin ei ole suhtauduttu samalla lailla, vaan pidetty jollain lailla tabuna. Yhteiskunta on avoimempi, aikuiseksi kasvamisesta ja seksuaalisuudesta puhutaan avoimemmin, tietoa on tarjolla ja sitä myös haetaan.

Nykyään tytöt tietävät paljon kuukautisista aika varhaisessa vaiheessa ja niihin suhtaudutaan pääsääntöisesti aika avoimesti.

Elina Holopainen

Samaa mieltä on myös Kajaanissa kouluterveyden hoitajana toimiva Taina Pietilä. Hänenkin mielestä aikaisemmin kuukautiset olivat jopa hävettävä asia.

– Kyllä niitä peiteltiin, niistä ei puhuttu. Ei silloin voinut mennä tietokoneelle ja katsoa mitä näihin liittyy. Nykyjään koulussa puhutaan kuukautisista avoimemmin.

– Koen, että kouluissa joissa työskentelen, kuukautisiin suhtaudutaan neutraalisti. Ei niistä kiihkoilla tai hypitä kattoon. Jos ne eivät ole alkaneet, niin silloin se keskustelu voi olla vaikeaa, sanoo Pietilä.