Terrafame on kipeä aihe sotkamolaisille: "Ajattelen ihmisiä, joilla on ollut piina siitä, että työ loppuu"

Sotkamolaiset luottavat siihen, että Terrafamen kaivoksen ympäristöasiat hoidetaan jatkossa kunnialla. Alasajo olisi vastannut Etelä-Suomeen suhteutettuna kymmenien tuhansien työpaikkojen menetystä.

Sotkamo
Sotkamon keskustie.
Terrafame on ollut Sotkamossa ristiriitainen aihe, sillä vastakkain ovat olleet alueen ympäristöasiat ja työllisyys.Laura Tolonen / Yle

Terrafamen kaivoksen jatko puhuttaa sotkamolaisia, mutta mielipidettä arkaillaan sanoa ääneen – ainakaan medialle.

Lähes jokainen sotkamolainen tuntee jonkun kaivoksella työskentelevän, eikä aiheeseen tämän vuoksi välttämättä haluta ottaa julkisesti kantaa. Yleinen mielipide tuntuu kuitenkin olevan, että kaivoksen jatkoa kannatetaan ja työpaikoista ollaan tyytyväisiä.

Ympäristöasiat eivät myöskään tunnu nyt huolestuttavan niin paljon kuin aiemmin. Niiden kuitenkin halutaan olevan kunnossa.

Muutama nuori aikuinen ilmoitti olevansa kriittinen kaivosta kohtaan, mutta he eivät halunneet esiintyä nimellään.

"Suomessa pannaan rahaa turhempaan"

Sotkamolainen Jorma Heikkinen sanoo, että jatkon saaminen kaivokselle oli pääministeri Juha Sipilältä miehekäs työ. Hän uskoo, että sen avulla Kainuu saadaan pysymään itsenäisenä maakuntana ja Sotkamo virkeänä.

– Kaikki ne, jotka ovat epäuskoisia tehtaan menestyksen tiimoilta, saavat nokilleen. Siihen on uhrattu niin paljon aikaa, rahaa ja miestyövoimaa, että olisi ollut häpeä, jos siitä olisi luovuttu, Heikkinen sanoo.

Sotkamolainen Jorma Heikkinen.
Sotkamolaisen Jorma Heikkisen mielestä olisi ollut häpeä, jos Terrafamen kaivoksesta olisi luovuttu.Julia Sieppi / Yle

Myös sotkamolainen Rauha Rusanen kertoo olevansa mielissään kaivoksen jatkosta. Hän sanoo, että jos suuri laitos laitettaisiin kiinni, se jäisi tyhjänpantiksi ja tulisi yhtä kalliiksi kuin sen jatkaminen. Hänen mielestään Kainuu kuolisi ilman Terrafamea. Rusasta mietityttää, että pystyisivätkö vastustajat antamaan leivän työntekijöille.

– Ajattelen ihmisiä, joilla on ollut piina siitä, että työ loppuu. On kaikista surkeinta, jos perheet joutuvat muuttamaan toiselle paikkakunnalle. Suomessa pannaan rahaa turhempaan.

– Luotan, että ympäristöasiat hoidetaan. Alku oli niin hankalaa. En usko, että jatkossa tapahtuu sellaista, sillä teollisuuslaitokset kehittävät toimintaansa, Rusanen toteaa.

Sotkamolainen Rauha Rusanen.
Sotkamolainen Rauha Rusanen kysyy, mistä kaivoksen vastustajat tarjoaisivat työtä Terrafamen työntekijöille.Julia Sieppi / Yle

Sotkamolainen Jaana Tolvanen sanoo, että kaivoksen jatko on myönteinen uutinen paitsi Kainuun työllisyyden, myös valtion saamien verorahojen kannalta. Alasajo olisi ollut niin pitkä prosessi, ettei sitä hänen mielestään kannattaisi tehdä.

– Ympäristöhän se tulee mieleen, mutta ainakaan minun kohdalleni ei ole sattunut, että siitä olisi ollut haittaa. Toivon, että ympäristöasiat hoidetaan hyvin, sillä luonto on meille tärkeä täällä.

Sotkamolainen Jaana Tolvanen.
Sotkamolainen Jaana Tolvanen toivoo, että Terrafamen ympäristöasiat hoidetaan hyvin.Julia Sieppi / Yle

Toimiva prosessi, nikkelin hinta ja ympäristöasiat ratkaisevat

Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläisen mukaan hallituksen Terrafamelle antaman 100 miljoonan euron lisärahoitus oli positiivinen uutinen työllisyyden kannalta. Parin sadan suoran työpaikan lisäksi yritys työllistää myös välillisesti monia satoja muita sotkamolaisia ammattilaisia.

– Aiemmin oli puolen vuoden jatkoaika, ja nyt puhutaan, ettei kaivoksen alasajo ole mahdollisuus. Se tuo varmuutta perheiden elämään Sotkamossa, Kilpeäläinen sanoo.

Jos Terrafamen työpaikat olisivat kadonneet Sotkamo-Kajaani -akselilta, se olisi vastannut Etelä-Suomeen suhteutettuna kymmenien tuhansien työpaikkojen menettämistä.

Terrafamen kaivos.
Kilpeläisen mukaan muutosprosessin jälkeen kaivoksen on kannatettava omillaan eikä se voi olla verovaroin tuettavaa toimintaa.Pasi Peiponen / Yle

– Sotkamossa oli jo ehditty tehdä suunnitelmia sen varalle, että kaivosta olisi lähdetty ajamaan alas. Valtiolta olisi tarvittu rahallista apua työllisyyden hoitoon, Kilpeläinen sanoo.

Kilpeläinen uskoo, että enemmistö sotkamolaisista näkee tärkeäksi Terrafamen työllistävän vaikutuksen. Hän kuitenkin painottaa, ettei valtio voi työntää kaivokseen satoja miljoonia euroja joka ikinen vuosi.

Kun siirrytään pysyvämmälle pohjalle, niin ei se ole verovaroin tuettavaa toimintaa.

Mika Kilpeläinen

– Nyt eletään tällaista vaihetta, että kaivos tarvitsee rahoitusta, mutta kun siirrytään pysyvämmälle pohjalle, niin ei se ole verovaroin tuettavaa toimintaa. Puoli vuotta ei ole tämän mittaluokan asioissa toiminnan kannattavaksi saamisessa, mutta kolme vuotta on, Kilpeläinen sanoo.

Sotkamon kunnanjohtaja listaa kolme asiaa, jotka ratkaisevat Terrafamen tulevaisuuden.

– Yksi on se, että prosessi toimii. Toinen on se, että nikkelin maailmanmarkkinahinta on sillä tasolla, että toiminta on kannattavaa. Kolmas yhtä tärkeä asia on ympäristöasioista huolehtiminen. Ympäristöasoissa ei voi lipsua, Kilpeläinen sanoo.

Aiheesta keskustellaan lisää torstaina 17.11.2016 A-Studio: Talk -ohjelmassa TV1:ssä klo 21.05.