1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puukauppa

Puukauppa käy pohjoisessa – painopaperillakin tehty tulosta

Metsäteollisuudella menee hyvin, mikä on lisännyt tukki- ja kuitupuun menekkiä koko maassa. Pohjois-Suomessa puukauppa on kasvanut neljänneksellä.

puukauppa
Puupino paperitehtaan pihassa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Puukauppa on käynyt vilkkaasti Pohjois-Suomessa. Tammi-lokakuun ostomäärä on kasvanut parin viime vuoden keskiarvosta neljänneksellä, Lapissa kasvua on ollut kymmenen prosenttia.

Pohjois-Suomessa tammi-lokakuussa ostettiin noin 5,2 miljoonaa kuutiota puuta, Lapissa kauppaa käytiin noin 1,2 miljoonalla kuutiolla.

Sellulla, kartongilla ja paperilla menee hyvin

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton mukaan metsäteollisuusyritysten kannattavuus on pysynyt erinomaisena osavuosikatsausten perusteella.

– Sellun ja kartongin teko kannattaa entiseen malliin. Suurin positiivinen yllätys tuloksissa oli, että myös painopapereilla tehtiin pitkään aikaan hyvää tulosta, kirjoitetaan MTK:n puumarkkinakatsauksessa.

Puutuoteteollisuuden kannattavuus on sen sijaan huomattavasti heikompi erityisesti mäntysahatavaran heikon hintakehityksen vuoksi.

Ruplan vahvistuminen hieman helpottaa mäntysahureiden tilannetta, mutta toisaalta Ruotsin kruunun heikentyminen vahvistaa sikäläisten sahureiden toimintaa.

Kotimaisen puun käyttö ennätystasolla

MTK:n mukaan metsäteollisuuden tuotannon kasvu on lisännyt tukki- ja kuitupuun menekkiä koko maassa ja kotimaisen puun käytössä ollaan ennätystasolla. Puun tuonti on pysynyt viime vuoden lukemissa.

Kysytyin artikkeli on kuusitukki. Mäntytukin kysynnässä on enemmän alueellista vaihtelua.

Koivukuidusta on voimakasta ylitarjontaa. Sahatavaran tuottajilla on varastoissa paljon sahahaketta, kuorta ja purua, mikä vähentää kuitupuun ja harvennusleimikoiden kysyntää.

Lue seuraavaksi