1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmaisjakelulehdet

Epari on 90-vuotias – Risut ja ruusut on yhä sen suosituin palsta

Seinäjoen seudun kaupunkilehti Epari perustettiin 4. joulukuuta 1926. Printtilehden rinnalle on ajan myötä tulleet verkkosivut ja some.

Kaupunkilehti Epari perustettiin 1926. Lehdellä on ollut monta nimeä. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Seinäjoen seudun kaupunkilehti Epari viettää tänään keskiviikkona 90-vuotisjuhlaa. Juhlat pidetään hieman etuajassa, sillä lehden varsinainen perustamispäivä on 4. joulukuuta 1926. Siitä viikon kuluttua lehti ilmestyi ensimmäisen kerran ja vuoden 1927 alusta säännöllisesti kerran viikossa.

Epari – entisiltä nimiltään Seinäjoen Sanomat, Kyrönmaa, Seinäjoki ja Etelä-Pohjanmaa – on ollut paikallislehti 75 ensimmäistä vuottaan ja viimeiset 15 vuotta kaupunkilehti.

Nelisen vuotta lehteä luotsannut Laura Syväoja on Eparin kymmenes päätoimittaja ja kolmas nainen. Hänellä on selkeä linja lehden julkaisusisällöissä.

– Eteenpäinvieviä, hyviä, positiivisia uutisia. Ihmisiä, ilmiöitä ja puheenaiheita. Selkeästi on menty tiettyä päämäärää kohti. Jokainen lehti on suunniteltu kokonaisuus, Syväoja sanoo.

Laura Syväoja on Eparin kymmenes päätoimittaja. Kuva: Pauliina Jaakkola/Yle

Parhaimmillaan lehden peitto oli Syväojan mukaan jopa 98 prosenttia Seinäjoen-Nurmon alueella. Nykyään se ilmestyy paperisena printtilehtenä, mutta sillä on myös verkkosivut ja sivut sosiaalisessa mediassa.

Risuja ja ruusuja -palstalle jonotetaan

Yksi suosituimmista printtilehden osioista on perinteinen Risut ja ruusut eli lukijoiden palautteille varattu palsta.

– Palstalle on parin viikon jono. Toivoisin, että voisi julkaista vain ”ruusuja ja ruusuja”, mutta ehkä on hyväkin, että ihmisillä on tällainen kanava. Risuja ja ruusuja on haastava palsta, mutta koko lehden luetuin osio. Joskus joutuu käyttämään päätoimittajan valtaa siinä, mitä julkaistaan, Syväoja naurahtaa.

Toiveissa on, että kymmenen vuoden päästä vietetään lehden 100-vuotisjuhlia.

– Se on yhteistyökumppaneista ja lukijoista kiinni, että lehti saa historiaa ja menee yhtä menestyksekkäästi eteenpäin. Toivottavasti lehti on silloin vielä paikallisempi ja vielä enemmän ihmisten arjessa. Sen eteen tehdään töitä koko ajan.