Lastenkulttuurin valtionpalkinnot DOKKINO-elokuvatapahtumalle ja kuvittaja Elina Warstalle

Valtionpalkintojen lisäksi jaettiin kaksi Lastenpäivä-palkintoa sekä lapsille suunnatun taiteen arvostusta edistävän teemavuoden erityispalkinto.

valtionpalkinnot
Elokuvaverstas Karihaaran koululla
Kemin Karihaaran koulu on yksi palkittuun DOKKINO-tapahtumaan osallistuneista oppilaitoksista.Yle / Kyösti Vaara

Lastenkulttuurin tekijöitä palkittiin tänään sekä valtionpalkinnoilla että muilla huomattavilla tunnustuksilla.

Toisen lastentaiteen valtionpalkinnon saja Elina Warsta on kokkolalainen kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Warstan kuvittamia kirjoja on ollut sekä Finlandia Junior -ehdokkaana että Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjapalkintoehdokkaana. Palkintoperusteiden mukaan Warstan lastenkirjakuvitukset ovat teknisesti virtuoosimaisia ja värimaailmoiltaan kiehtovia.

Toisen valtionpalkinnon sai lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO. Docpoint-festivaalin suojissa tapahtuvaa DOKKINO-toimintaa on tällä hetkellä 18 paikkakunnalla. Palkintoperustelujen mukaan lapset ja nuoret pääsevät dokumenttielokuvien kautta kokemaan muita maailmoja ja oppivat ymmärtämään kulttuurien moninaisuutta.

Lastenkulttuurin valtionpalkinnon myöntää Taiteen edistämiskeskus. Molemmat palkinnonsaajat saivat 15 000 euroa.

Myös neljä taiteen harrastustoiminnan edistäjää palkittiin

Vuoden 2016 Lastenpäivä-palkinnot myönnettiin Riihimäen Nuorisoteatterille sekä Pohjanmaan alueella toimiville lastenkulttuurikeskus Louhimolle ja lastenkulttuuriverkosto Barkille. Palkinnot myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö taideharrastusta- ja kasvatusta edistäneelle yhteisölle ja se on suuruudeltaan 8500 euroa.

Riihimäen Nuorisoteatteri on vuonna 1991 perustettu laajaa teatteritaiteen perusopetusta antava harrastajateatteri, jossa opiskelee 500 lasta ja nuorta.

Louhimo on Seinäjoen kulttuuripalveluiden alla toimiva musiikkiin erikoistunut lastenkulttuurikeskus ja Bark Pohjanmaan maakunnassa toimiva kulttuuriperinnön ja historian elävöittämiseen erikoistunut lastenkulttuuriverkosto. Louhimon ja Barkin toiminnassa on mukana 19 kuntaa.

Tänään palkittiin myös Oulussa toimiva kehitysvammaisten Hymyreppu-kuoro. Kuoro sai Taiteen edistämiskeskuksen #taideonlasten-teemavuoden erityispalkinnon. Suuruudeltaan 5 000 euron arvoisen palkinnon jakoi #taideonlasten-teemavuoden suojelija, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.