Obama viimeisellä ulkomaanmatkallaan: Halusin käydä juuri Kreikassa

Obama painotti puheessaan demokratiaa ja sanoi, ettei Kreikassa syttynyt kansanvallan liekki ole koskaan sammunut.

Barack Obama
Uutisvideot: Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui Kreikassa demokratian tulevaisuudesta
Uutisvideot: Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui Kreikassa demokratian tulevaisuudesta

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Barack Obama sanoo halunneensa käydä virkakautensa viimeisellä ulkomaanmatkallaan nimenomaan Kreikassa useista syistä, mutta ennen muuta siksi, että Kreikka on demokratian kehto.

Kuulijoitaan Ateenassa useilla kreikankielisillä sanoilla riemastuttanut Obama korosti, että Ateenassa 25 vuosisataa sitten syntynyt ajatus siitä, että ihmisillä on vapaa tahto ja kyky hallita itseään, ei ole koskaan kuollut.

Hän sanoi havainneensa matkoillaan kahdeksan presidenttivuotensa aikana, että jokaisella maalla toki on omat traditionsa ja tapansa, mutta kansalaisilla on kaikkialla halu hallita omaa elämäänsä ja osallistua yhteisönsä päätöksiin.

Se halu palaa kaikkialla jokaisessa ihmissydämessä, Obama sanoi.

"Demokratia on yksittäistä presidenttiä isompi asia"

Obama korosti myös, ettei maailmanlaajuinen demokratia ole pelkästään idealismia, vaan sillä on myös käytännön merkitys. Demokraattisesti hallitut maat ovat muita vakaampia kumppaneita, mikä on hyödyksi myös Yhdysvaltain turvallisuudelle, hän sanoi.

Donald Trumpin vaalivoitosta Obama sanoi, että Yhdysvaltain demokratia on isompi kuin kukaan yksittäinen presidentti ja vallansiirron tulee tapahtua rauhallisesti, olipa vaalituloksesta mitä mieltä tahansa.

Obama kommentoi puheessaan myös useita muita kysymyksiä, muun muassa pakolaiskriisiä ja läntistä sotilasliittoa Natoa, jonka jäsenten turvatakuut Trump kyseenalaisti vaalikampanjassaan. Obama sanoi olevansa varma, että Nato-maiden yhteistyö jatkuu ennallaan ja myös turvatakuut pysyvät.

Turvapaikanhakijakysymyksessä hän kiitti kreikkalaisia sydämellisyydestä pakolaiskriisissä ja korosti, ettei Kreikkaa voi jättää kantamaan yksin vastuuta suurista määristä hädänalaisia.