Isa selvisi erosta sinnikkyydellä – "Pojan säästöillä hankittiin huonekalut"

Tyrnäväläisellä Isa Haatajalla on takanaan ero ja kolmen lapsen yksinhuoltajuus. Sinnikäs nainen korostaa vertaistuen ja aikuisten kaverisuhteiden merkitystä erityisesti yksinhuoltajien arjen tasapainottajina.

perheet
Isa Haataja
Päivi Köngäs / Yle

Tyrnäväläisen Isa Haatajan kaksostytöt olivat vain neljän kuukauden ikäisiä, kun Isa jäi heidän ja teini-ikäisen poikansa yksinhuoltajaksi.

Ajatus eroamisesta ei kuitenkaan ollut uusi, se oli muhinut mielessä jo raskausajasta lähtien.

Rankan synnytyksen jälkeen Isa keräsi voimia neljä kuukautta, kunnes eräänä viikonloppuna hän lähti lapsineen äitinsä luokse, eikä enää palannut.

Lähtiessään Isalla oli mukana lapset, heidän tavaransa, televisio, nojatuoli ja jotakin astioita. Elämä piti aloittaa alusta.

– Jouduin käyttämään jopa pojan säästöt siihen, että saimme hankittua esimerkiksi huonekalut.

Tyrnävän kaltaisella pienellä paikkakunnalla asunnon löytäminen nopeasti ei ole aina helppoa, mutta Isalla kävi tuuri ja hän löysi uuden kodin jo parissa viikossa. Äiti, sisko ja kunnalta saatu hoitoapu olivat suureksi avuksi uudessa elämäntilanteessa.

Oma aika kortilla

Isalle yksinhuoltajuus tarkoittaa sitä, että päiväkotiaikaa lukuun ottamatta hän on tyttöjensä kanssa lähes aina.

Omaa vapaa-aikaa ei juuri ole.

Vaikkei ollutkaan odotuksia ikuisesta onnesta, niin silti oli tosi vaikea myöntää, että me epäonnistuttiin tässä hommassa.

Isa Haataja

– Sitä on monen vaikea ymmärtää, ettei ole mitään paikkaa mihin tytöt voisi viedä vaikka viikonlopuksi. Äitini pystyy vielä katsomaan heitä hetken aikaa, muttei enää isommassa määrin.

Ei kuvitelmaa ikuisesta avioliitosta

Myös Isan oma äiti oli yksinhuoltaja, joten sinänsä lasten kanssa yksin jääminen ei ollut hänelle vieras asia.

– Vaikkei ollutkaan odotuksia ikuisesta onnesta, niin silti oli tosi vaikea myöntää, että me epäonnistuttiin tässä hommassa.

Eron jälkeen on virinnyt toivo. Isan haaveissa on jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa tai mahdollisesti jopa yliopistossa. Toivon herättämisessä tärkeässä roolissa ovat olleet aikuiset kaverit, vertaistuki. Myös aikuinen kaipaa kaveria uudessa elämäntilanteessa.

Tällä hetkellä Isa on toiminnanohjaajana Oulun seudun yhden vanhemman perheet -yhdistyksessä ja toimii vertaistukena muille eronneille vanhemmille. Yhdistys järjestää esimerkiksi olohuonetoimintaa, jossa yksinäiset vanhemmat voivat kohdata kaltaisiaan.

– En minäkään nuorena suunnitellut, että olisin nyt kahteen kertaan eronnut pienten lasten yksinhuoltaja. Mutta minä selvisin ja haluan muistuttaa, että muutkin voivat selvitä.

Muokattu 19.11.2016 klo 14.17: poistettu eron toiseen osapuoleen ja eron syihin liittyviä kuvauksia.