1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muuntohuumeet

Poikkeuksellisen tappava muuntohuume levinnyt Suomeen – ainetta löydetty jo viidestä vainajasta

Suomessa ei ole aikaisemmin ollut opioidi-tyyppisiä muuntohuumeita, vaan lähinnä piristeitä eli stimulantteja.

Kuva: Jarmo Koponen / Yle

Suomesta on löytynyt uudenlaista muuntohuumetta, joka on aiheuttanut poikkeuksellisen paljon kuolemia lyhyen ajan sisällä. Kyseessä on morfiinin kaltainen opioidi, nimeltään U-47700. Suomessa sitä on havaittu ensimmäisen kerran keväällä ja kuolleita on jo viisi.

– Meillä on nyt pitkästä aikaa käsillä uusi opioidi, joka todellakin on vaarallinen, sanoo professori Ilkka Ojanperä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Suomessa ei ole aikaisemmin ollut opioidi-tyyppisiä muuntohuumeita, vaan lähinnä piristeitä eli stimulantteja.

– Nämä piristeet ovat tietenkin vaarallisia huumeita, mutta ne eivät aiheuta samalla tavalla yliannostuskuolemia kuin opioidit, hän jatkaa.

Tavattu aine on morfiinia vahvempaa. Uusi aine on alun perin lääketehtaan kehittelemä ja sitä on voinut tilata netistä. Aine on juuri äskettäin luokiteltu Suomessa huumausaineeksi.

Tullilla on näkemys, miten ja mistä muuntohuumeita käytännössä Suomeen virtaa.

– Muuntohuumeet tulevat valtaosin kuriiriliikenteen tai postin kautta. Ne on aika usein valmistettu Aasiassa, etenkin Kiinassa, sanoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Vaikka Kiina on monessa asiassa tunnettu tiukasta kuristaan ja valvonnastaan, näyttää aineiden valmistuksen suhteen käsitykset olevan eurooppalaisista poikkeavia.

– Sinänsä se ei välttämättä ole siellä laitonta toimintaa, kun usein nämä muuntohuumeet on tehty lääkinnälliseen tarkoitukseen, esimerkiksi Kiinassa niiden valmistaminen ei ole kielletty, Sinkkonen toteaa.

Nyt tavatun uuden muuntohuumeen ikävin vaikutus on hengityksen pysähtyminen. Siinä vaiheessa käyttäjän voi pelastaa vain elvytys.