Arevan ydinreaktoribisneksen myynti etenee – TVO: Sopimatonta käytöstä Olkiluoto 3:n kannalta

Teollisuuden Voima pelkää, etteivät ydinvoimalaliiketoiminnasta luopuvan Arevan lihakset riitä Olkiluoto 3:n viimeistelyyn ja käyttöönottoon.

Olkiluoto 3 joulukuussa 2015. Kuva: Hannu Huovila / TVO

Ranskalaisen ydinvoimateollisuuden uudelleenjärjestely etenee. Ydinvoimayhtiö Areva ja valtiollinen sähköyhtiö EDF tiedottivat tänään (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkona allekirjoittaneensa sitovan sopimuksen Arevan ydinvoimaliiketoiminnan myynnistä.

Sopimuksen mukaan EDF ostaa Arevalta ydinreaktoribisneksen 2,5 miljardilla eurolla. EDF jatkaa ydinreaktorien toimittamista New NP -nimisenä yhtiönä.

Ranskalaisyhtiöiden yhteisen tiedotteen mukaan Suomeen rakennettava Olkiluoto 3 -projekti resursseineen jää kuitenkin Arevan kontolle.

Olkiluoto 3:n tilaaja, Teollisuuden Voima, on vakavasti huolissaan siitä, miten jäljelle jäävän tynkä-Arevan osaaminen, rahat ja työvoima riittävät vaativan Olkiluoto 3 -reaktorin viimeistelyyn ja käyttöönottoon.

– Tämä ei ole sopivaa käytöstä ydinvoimateknologian myyjältä, sanoi TVO:n yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Anna Lehtiranta uutistoimisto AFP:lle sähköpostitse.

Arevan ydinvoimaosaajat tarvitaan Eurajoella, sillä Olkiluoto 3 on maailman ensimmäinen EPR-reaktori. Sen tuntevat läpikotaisin vain Arevan ydinvoimainsinöörit.

Liki kymmenen vuotta myöhässä oleva reaktorihanke on viimein pääsemässä loppusuoralle. Sähköntuotannon on määrä alkaa vuoden 2018 lopulla. Alkuperäinen tavoite oli vuosi 2009.

Olkiluoto 3:n tilaaja TVO ja laitostoimittaja Areva-Siemens ovat kiistelleet jo vuosia siitä, kuka maksaa viivästymisen kulut. Välimiesoikeus antoi hiljattain osapäätöksen, joka oli suotuisa TVO:n kannalta. TVO on myös nostanut Arevaa vastaan kanteen Ranskassa.