1. yle.fi
  2. Uutiset

Suutari tuntee suomalaisen laadun – "Kiinan tuonti huonontaa meidän hommaa"

Tylsät terät, liukkaat pohjat ja rimpulat vetoketjut työllistävät suutareita alkutalvesta. Moni haluaa lisää käyttöikää lähes puhkikävellyille lempikengille, tai uuden elämän isovanhemmilta perityille retrosaappaille. Suutareiden määrä on pysynyt pitkään ennallaan, mutta pienissä pitäjissä töistä on pulaa.

suutari
Kengänpohjat
Vanhat perintösaappaat saavat jatkoaikaa uusilla pohjilla.Jaana Polamo / Yle

Jyväskyläläisen marketin kyljessä pientä kojuaan pyörittävä suutari Jari Nuutinen on täystyöllistetty.

– Kyllä se talvi ja liukkaus taas yllätti jalankulkukijat, näihin aikohin kaivetaan esiin niitä talvikamppeita, joita sitten tullaan kiireellä kohentamaan.

Nuutisen tiskillä käy lähes tauton asiakasvirta ja hyllyissä seisoo vieretysten saappaita, korkokenkiä, monoja ja luistimia. Vanha rouva tuo suutarille korolliset saappaat, joihin pitäisi saada lisää pitoa.

– Yleisin työ tällä hetkellä on kumisten korkolappujen ja puolipohjallisten laitto liukkaisiin kenkiin. Nämä on hyvät kengät suoraan 60-luvulta, silloin kenkiä vielä osattiin tehdä. Made in Finland, Nuutinen tutkailee rouvan kenkiä.

Kuvassa suutari työpisteellään.
Jari Nuutinen on työskennellyt suutarina parikymmentä vuotta.Jaana Polamo / Yle

Yli kaksikymmentä vuotta suutarina työskennellyt ja 18 vuotta omaa yritystä pyörittänyt Nuutinen on nähnyt suomalaisten kulutustottumusten muutoksen konkreettisesti.

Myös jalkineiden laatu on heikentynyt, ja erityisenä murheenkryyninä Nuutinen mainitsee vetoketjut.

– Laatu on huonontunut hirveästi, ihan uusissa kengissä niitä vaihdetaan todella paljon. Ehkä se on tämä Kiinan tuonti kun huonontaa meidän suutarien hommaa, kun ikävä kyllä on niin huonolaatuisia kenkiä. Onneksi vielä on vanhoja, perinteisiä kenkiä ihmisillä kaapit pullollaan ja niissä riittää korjaamista vielä.

Se, kuinka paljon ihmiset ovat halukkaita sijoittamaan kenkien korjaamiseen, riippuu Nuutisen arvion mukaan paljon siitä, kuinka paljon kengät alkujaan ovat maksaneet.

Hyvät kengät suoraan 60-luvulta, silloin kenkiä vielä osattiin tehdä. Made in Finland.

Jari Nuutinen

– Jos on saanut kengät halvalla, vaikka kolmellakymmenellä eurolla, ei niihin mielellään enää 40 euron remonttia tehdä, kun kerran uudenkin parin saa. Sanotaan 50 euroa alkaa olla sellainen raja, että asiakas jo harkitsee syvästi, kannattaako.

Usein rahallista arvoa tärkeämpää on kuitenkin tunnearvo. Suutari näyttää hyllystä kahta järeää saapasparia.

– Kunnon nahkasaappaat 70-luvulta, toinen pari ollut asiakkaan isän ja toinen appiukon. Pohja on näissä iän myötä kovettunut ja silottunut, mutta muuten nahka on ihan priimaa. Pohjat laitetaan kuntoon, niin näillä menee vielä seuraavakin sukupolvi.

Suutarinverstaille löytynyt jatkajia

Ympäri vuoden suutari korjaa kenkien lisäksi muun muassa laukkuja ja urheiluvälineitä. Myös avaimia ja kaiverruksia tehdään paljon. Alkutalven sesonkituotteena on puolestaan luistinten teroitus.

– Nyt olisi töitä niin paljon, että voisi rekrytoida toisenkin käsiparin ainakin puoleksi vuodeksi. Se on tietysti positiivinen ongelma, saa olla kiitollinen.

Suutareiden työtilanne ei kuitenkaan kaikkialla ole yhtä hyvä kuin Nuutisella. Suutariliikkeiden liitosta kerrotaan, että kasvukeskuksissa riittää töitä, mutta pienemmillä paikkakunnilla tilanne on toinen.

– Heikko aika näkyy ja varsinkin pienistä taajamista suutareita on muuttanut muualle. Pelkkä kenkien korjaus ei enää riitä, vaan pitää erikoistua ja olla lisäpalveluita, kertoo liiton puheenjohtaja Pertti Lönnqvist.

Suutariliikkeiden määrä ei kuitenkaan ole viimeisen vuosikymmenen aikana juurikaan vähentynyt.

– Verstaita on tällä hetkellä noin 270 ja määrä on pysynyt pitkään suunnilleen ennallaan. Uusia yrittäjiä on saatu jatkamaan liikkeitä aika mukavasti, Lönnqvist kertoo.

Alalle valmistuu uusia tulijoita yhdestä oppilaitoksesta Kankaanpäästä. Lönnqvistin mukaan opiskelu on pääosin käytännön tekemistä ja perinteistä kisällikoulutusta.

– Käsi kädessä tekeminen on paras tapa oppia tälle alalle.

Luistimen terää hiotaan
Luistinten teroitus on alkutalven ykköstöitä suutareilla.Jaana Polamo / Yle
Lue seuraavaksi