Löytyikö nuoruuden lähde? – Yhdysvaltalaisyritys uskoo keksineensä keinon nuorentaa aivoja

Nuorten ihmisten verta saaneet iäkkäät hiiret käyttäytyvät ja muistivat kuten nuoret lajitoverinsa.

Aivot ja hermojärjestelmä
Koe-eläin hiiri.
Tutkimuksessa käytettiin hiiriä, joilla oli Usherin oireyhtymän tyyppi 1, johon kuuluu synnynnäinen kuurous.EPA

Kypsään ikään ehtineet hiiret nuortuivat selvästi, kun niille siirrettiin verta, joka oli peräisin 18-vuotiailta terveiltä ihmisiltä, ilmenee uudesta tutkimuksesta.

Kaliforniassa toimivan Alkahest-yrityksen tutkijat siirsivät tutkimuksessa ihmisverta 12 kuukauden ikäisille hiirille. Ihmisen vuosissa laskettuna hiiret olivat keski-ikäisiä eli noin viisikymppisiä.

Hiiret saivat kolmen viikon ajan kaksi kertaa viikossa ihmisen veriplasmaa pistoksina. Kolmen viikon jälkeen Alkahestin tutkijat vertasivat koehiiriä verrokkiryhmiin, joissa oli kolmekuukautisia ja 12-kuukautisia hiiriä, jotka eivät siis saaneet ihmisverta.

Koehiiret käyttäytyivät kuin nuoret: Ne juoksentelivat innokkaasti ympäriinsä, mutta vielä tärkeämpää oli, että niiden muisti näytti parantuneen. Tämä havaittiin, kun tutkijat laittoivat hiiret laitteeseen, jolla testattiin niiden avaruudellista hahmotuskykyä ja muistia.

Veripistoksia saaneet hiiret selvisivät laitteessa yhtä hyvin kuin nuoret ja selvästi paremmin kuin ikäisensä hiiret.

– Havaitsimme nuorentumisvaikutuksen. Nuoren ihmisen plasma parantaa kognitiota. Hiirten muisti koheni, sanoo tutkija Sakura Minami New Scientist (siirryt toiseen palveluun)-tiedelehden haastattelussa.

Nuoren ja vanhan veren proteiinit eroavat toisistaan

Alkahestin perustaja ja neurotutkija Karoly Nikolich kertoo, että nuorentava vaikutus selittyy nuoren ja vanhan veriplasman erilaisella proteiinirakenteella.

Veriplasmassa on tuhansia erilaisia proteiineja, mutta iän myötä osa kudoksia nuorentavista proteiineista korvaantuu molekyyleillä, jotka ovat kudoksille vahingollisia. Nikolichin mukaan tutkimuksessa on ensimmäistä kertaa osoitettu, että sadat proteiinit muuttuvat vanhenemisen myötä. Osa niistä aiheuttaa tulehduksia, jotka johtavat solun kuolemaan.

Minamin mukaan osa proteiineista vaikuttaa aivoissa.

Verratessaan plasmaa saaneita hiiriä verrokkiryhmän samanikäisiin havaittiin, että plasmaa saaneiden aivoihin syntyi enemmän uusia hermosoluja. Uusien hermosolujen muodostuminen eli neurogeneesi taas vaikuttaa suuresti kykyymme oppia ja painaa asioita mieleen.

Toimiiko sama ihmisellä?

Nuoren ihmisen veriplasman saaminen näyttäisi siis nuorentavan ainakin hiirten aivoja, mikäli tutkimukseen on uskominen.

Kriitikot ovat kuitenkin kysyneet, eikö nuoren veren vaikutusta olisi jo huomattu muutenkin ihmisten verensiirtojen yhteydessä? Ovathan verenluovuttajat usein nuoria ihmisiä.

Toisaalta aiemmissa tutkimuksessa on jo osoitettu nuoren hiiren veren nuorentavan iäkkäämpiä hiiriä. Alkahest on mahdollisesti osoittanut, että sama saattaa päteä myös eläinlajien rajojen ylitse.

Alkahestin tutkijat ovat käynnistäneet Stanfordin yliopistossa jatkotutkimuksen, jossa parikymmentä Alzheimerin taudin lievästä tai keskivaikeasta vaiheesta kärsivää ihmistä saa nuorten ihmisten verta.

Mikäli koe osoitteutuu menestykseksi, aiotaan joukkoa laajentaa ja koehenkilöiden saamaa plasma-annosta kasvattaa. Samalla selvitetään, toimiiko hoito Alzheimerin lisäksi Parkinsonin tautiin. Alkahestissa ei uskota, että nuorten plasmaa riittäisi kaikille hoidettaville, joten yhtiö yrittää kehittää plasmasta myös synteettistä versiota.

Uusia tuloksia odotetaan vielä tämän vuoden kuluessa. Kokeita kirittää sekin, että Alkahestin ohella toinenkin yhdysvaltalainen startup-yritys on kehittämässä samalla periaatteella toimivaa hoitoa.

Alkahestissa tehdyn tutkimuksen tuloksia esiteltiin tällä viikolla Society of Neurosciencen vuosikokouksessa San Diegossa Kaliforniassa. Tuloksia ei ole vielä julkaistu missään tiedelehdessä, mikä olisi tärkeä askel niiden hyväksymiselle.

Lisää tutkimuksesta muun muassa täällä (siirryt toiseen palveluun) ja täällä. (siirryt toiseen palveluun)