Israelissa kiistellään laittomien siirtokuntien laillistamisesta – aihe on kiusallinen pääministeri Netanjahulle

Oikeistohallituksen tiukan linjan poliitikot vaativat parin tuhannen Länsirannan laittoman siirtokunta-asunnon laillistamista, mutta hallitus ei ole asiasta yksimielinen. Parlamentti antoi alustavan luvan keskiviikkona.

Israel
Amonan siirtokunta Länsirannalla
Amonan siirtokunta Länsirannalla, Ramallahin koillispuolella.Abir Sultan / EPA

Israel on vuosia antanut uusia lupia juutalaisten siirtokuntien rakentamiseen ja laajentamiseen miehittämällään Länsirannalla, ja alueella asuu jo noin 400 000 juutalaista.

Heidän lisäkseen kovan linjan nationalistiset juutalaiset ovat rakentaneet sinne laittomia "etuvartioita", yleensä palestiinalaisilta anastetulle yksityismaalle.

Israelin oikeuslaitos on määrännyt vuosien mittaan laittomia siirtokuntia purettavaksi, ja osa niistä on myös purettu, tarvittaessa sotilaiden voimatoimin.

Maanantaina Israelin korkein oikeus määräsi purettavaksi Ramallahin koilispuolella sijaitsevan Amonan siirtokunnan, jossa asuu nelisenkymmentä juutalaista perhettä. Siirtokunta on oikeuden mukaan rakennettu palestiinalaisten omistamalle maalle ja se on purettava joulupäivään mennessä.

Amonaa on yritetty purkaa aiemminkin. Korkein oikeus määräsi sen purettavaksi jo vuonna 2014, ja vuonna 2006 muutaman talon purkaminen synnytti levottomuuksia siirtokuntalaisten ja Israelin sotilaiden välillä.

Kahakoita Amonassa vuonna 2006
Vuonna 2006 muutaman talon purkaminen Amonassa aiheutti mellakan tuhannen paikalle kerääntyneen siirtokuntalaisen ja Israelin armeijan välillä.Pavel Wolberg/EPA

Amonalaisille on tarjottu mahdollisuutta rakentaa samanlainen siirtokunta lähistölle Shilohiin, mutta siirtokunnan siirto ei sovi sen asukkaille eikä oikeiston siirtokuntamielisille poliitikoille.

Erityisesti Juutalainen koti -puolue tukee siirtokuntia

Netanjahun oikeistohallitus on kuitenkin poikkeuksellisen siirtokuntamielinen, ja erityisesti opetusministeri Naftali Bennetin johtama Juutalainen koti -puolue on ajanut siirtokuntien laillistamista.

Bennett jopa julisti viime viikolla – republikaanien Donald Trumpin voitettua Yhdysvaltain presidentinvaalit – että vuosia rauhanneuvottelujen pohjana ollut idea itsenäisestä palestiinalaisvaltiosta Israelin rinnalla on kuollut.

Pääministeri Benjamin Netanjahu on maltillisempi, ja alunperin hän vastusti laittomien siirtokuntien laillistamista. Pääministerillä on niskassaan kansainvälinen paheksunta, ja aivan erityisesti pääliittolaisen, Yhdysvaltain kielteinen suhtautuminen siirtokuntarakentamiseen.

Myös muun muassa YK katsoo, että siirtokuntien rakentaminen miehitetylle Länsirannalle on neljännen Geneven sopimuksen vastaista.

Hallituksessa riitaa siirtokunnat laillistavasta laista

Sunnuntaina hallituksen siirtokuntamieliset ministerit saivat aikaan lakiehdotuksen, joka laillistaisi palestiinalaismaille rakennetut siirtokunnat, kunhan palestiinalaisille maanomistajille maksetaan korvauksia.

Laki on vastoin aiempaa Israelin oikeuslaitoksen linjaa ja se myös rikkoo pitkäaikaista Israelin käytäntöä vastaan.

Elizabeth Trudeau, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja

Keskiviikkona parlamentti eli Knesset antoi alustavan hyväksyntänsä laille äänin 58-50. Laki on hyväksyttävä vielä kolmesti Knessetissä, jossa Netanjahun hallituksella on 66 kansanedustajaa 120:stä.

Hallituksessa ei kuitenkaan olla yksimielisiä lakihankkeesta. Keskustalaisen Kulanu-puolueen (suomeksi Me kaikki) johtaja, valtiovarainministeri Moshe Kahlon vastustaa lakia, ja puolue uhkasi alunperin äänestää kymmenen kansanedustajan voimin lakia vastaan.

Keskiviikkona puolue tuki lakia Knessetissä, mutta Kahlon sanoi, että tuki vedetään, jos laki aiheuttaa "harmia" korkeimman oikeuden asemalle.

Oppositio ja Yhdysvallat arvostelevat

Oppositiossa olevan Työväenpuolueen puheenjohtaja Isaac Herzog sanoi lakiehdotuksen rikkovan Israelin lakia ja kansainvälistä lakia sekä merkitsevän varkauden hyväksyntää.

– Niille teistä, jotka ette ole vielä ymmärtäneet asiaa: laki todellisuudessa antaa lähtölaukauksen miehitettyjen alueiden sulauttamiselle (Israeliin). Tervetuloa kahden kansan valtioon, twiittasi puolestaan lakia vastustava, keskustavasemmistolaisen Siionistisen unionin puheenjohtaja ja entinen ulkoministeri Tzipi Livni.

Yhdysvallat on varoittanut maavarkauksien laillistamisesta ja siitä, mitä seurauksia päätöksellä olisi hauraille suhteille palestiinalaisiin.

Laki antaa lähtölaukauksen miehitettyjen alueiden sulauttamiselle

Tzipi Livni, Siionistinen unioni-puolueen puheenjohtaja

– Tämä merkitsisi ennennäkemätöntä ja huolestuttavaa askelta. Se on vastoin aiempaa Israelin oikeuslaitoksen linjaa ja se myös rikkoo pitkäaikaista Israelin käytäntöä vastaan, jonka mukaan yksityiselle, palestiinalaiselle maalle ei rakenneta, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Elizabeth Trudeau.

Lähtee: AFP, AP, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus