Trump kiistää ongelmat tiimissään – amerikkalaismedia kertoo potkuista ja riidoista

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump vakuuttaa, että uudet virkanimitykset etenevät järjestelmällisesti.

Donald Trump
Donald Trump, Ivanka Trump ja Jared Kushner.
Donald Trump, Ivanka Trump ja Jared Kushner. AOP

Yhdysvaltalaisten tiedotusvälineiden mukaan Donald Trumpin presidenttiyttä valmisteleva tiimi on sekasorrossa ja nahistelee keskenään. The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan tiimin jäseniä on erotettu, ja he tappelevat keskenään.

Trumpin tiimistä on erotettu kaksi kansallisesta turvallisuudesta vastannutta asiantuntijaa. Toinen erotetuista on edustajainhuoneen tiedusteluvaliokuntaa johtanut entinen kongressiedustaja Mike Rogers. Toinen puolestaan on yrityksiä ja ulkomaisia hallituksia konsultoinut lobbari Matthew Freedman.

Vävy organisoi puhdistuksia?

The New York Timesin mukaan erottamiset ovat osa Trumpin vävyn, Ivanka Trumpin aviomiehen Jared Kushnerin organisoimaa puhdistusta. Lapset ja vävy ovat osa presidenttiyttä valmistelevaa sisäpiiriä.

Jo aiemmin kenkää oli saanut valmistelutiimin alkuperäinen vetäjä, New Jerseyn kuvernööri Chris Christie. Christie toimi New Jerseyn korkeimpana syyttäjäviranomaisena, kun Kushnerin isä tuomittiin vuonna 2004 vankeuteen veronkierrosta, laittomasta kampanjarahoituksesta ja todistajien häirinnästä.

Christie siirrettiin sivuun viime perjantaina ja hänen tilalleen tiimin johtoon nostettiin varapresidentti Mike Pence. Tiistaina lähteneen Rogersin kohtaloksi koituivat ilmeisesti liian läheiset yhteydet Christiehen.

Trump: Valmistelu etenee hyvin

Trump itse on rauhoitellut kohua. Hänen mukaansa presidenttikauden valmistelu etenee suunnitellusti.

– Prosessi etenee erittäin järjestelmällisesti, kun päätän hallituksen kokoonpanosta ja muista nimityksistä. Olen ainoa, joka tietää, keitä loppusuoralle päässeet ovat, Trump tviittasi.

Hän myös kiisti, että sekasorron takia ulkomaisilla johtajilla olisi ollut vaikeuksia saada häneen yhteyttä puhelimitse tai että hän olisi hakenut lapsilleen turvallisuusluokitusta, jotta voisi palkata heidät neuvonantajikseen.

New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani – jonka veikataan saavan merkittävän ministeritehtävän – korosti, että siirtymät ovat aina hankalia ja ongelmat ovat normaaleja.

Trumpia varoitettiin Venäjästä

Republikaanien riveistä kuuluu kuitenkin myös arvostelua. Senaattori John McCain varoittaa Trumpin hallintoa lämmittelemästä suhteita Venäjään.

– Obaman hallinnon pyrkimykset uudistaa Venäjä-suhteita päättyivät Ukrainan hyökkäykseen ja sotilaalliseen väliintuloon Lähi-idässä, McCain sanoi.

Ulkoministeriössä palvellut konservativinen republikaani, Eliot A. Cohen, puolestaan kertoi muuttaneensa mielensä Trumpin hallinnon avustamisesta.

– Keskusteltuani Trumpin valmistelutiimin kanssa muutan suositustani. Pysykää poissa. He ovat vihaisia ja ylimielisiä sekä huutavat: te hävisitte, Cohen tviittasi.

Haastattelussa Cohen sanoi, että Trumpin tiimi jakaa tulevan hallinnon virkoja kuin tikkukaramelleja.

Trumpin hallinnon pitäisi täyttää kaikkiaan noin 4 000 virkaa. Mediatietojen mukaan Trumpin tiimillä on vaikeuksia löytää sopivia ihmisiä varsinkin valtiosihteeriä alempiin virkoihin.

Kaksi ongelmallista ulkoministeriehdokasta

Tulevaksi ulkoministeriksi veikataan joko Giuliania tai Yhdysvaltain entistä YK-suurlähettilästä John Boltonia. Giulianin ulkoministerihaaveiden kohtaloksi saattaa koitua hänen ulkomaisille hallituksille tekemänsä konsulttityö.

Bolton puolestaan tunnetaan turvallisuuspoliittisena "haukkana", joka vuonna 2003 kannatti Yhdysvaltain hyökkäystä Irakiin. Trump arvosteli kampanjassaan Irakin sotaretkeä.

_Lähteet: The New York Times, AP, The Washinton Post _