1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. korkeakoulut

Tampereen korkeakoulujen yhdistyminen vaarassa? – TTY-säätiön hallitus keskeyttää Tampere3:n valmistelun

Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso on TTY:n päätöksestä ja ulostulosta tyrmistynyt.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

TTY-säätiön hallitus on päättänyt keskeyttää Tampere3-korkeakoulufuusion valmistelun.

– Tässä kohtaa yhdistymishanke keskeytetään. On tiettyjä asioita, joista TTY-säätiön hallitus on kesästä asti ollut huolissaan. Ne liittyvät Tampere3-hankkeen alkuperäiseen visioon, joita ovat  uuden korkeakouluyhteisön vahva talous, monialaisuus ja kyky vahvaan johtamiseen, sanoo Tampereen teknillisen yliopiston rehtori Mika Hannula.

Valmistelun jatkaminen edellyttäisi yliopistoyhteisöiltä yhteistä näkemystä säätiöyliopiston strategisesta johtamisjärjestelmästä. Kyse on myös rahasta.

– Pidämme välttämättömänä, että 50 miljoonan euron lisärahoitus saadaan hankkeelle ja uutta yliopistoa tulisi pääomittaa 200 miljoonalla eurolla, jotta taataan yhtäläiset kehittämismahdollisuudet kaikille tieteenaloille.

TTY:n rehtori Mika Hannula. Kuva: Tampereen teknillinen yliopisto

TTY-säätiön hallituksen mukaan uuden yliopiston toiminnan käynnistäminen vuonna 2018 on epärealistista.

– Yhdistymisvalmisteluja voidaan jatkaa, jos asetetut reunaehdot toteutuvat. Hankeorganisaatio on kuitenkin kokonaisuudessaan rakennettava uudestaan.

Hannula painottaa, että vaikka fuusion valmistelu keskeytetään, yhteistyötä kahden muun yliopiston kanssa halutaan jatkaa ja kehittää.

– Olemme edelleen sitoutuneet hyvään yhteistyöhön Tampereen yliopiston ja ammattikorkeakoulun kanssa ja Tampere3–hankkeen alkuperäisiin tavoitteisiin. Missään nimessä tämä ei tarkoita sitä, ettemmekö haluaisi etsiä lisäarvoa kolmen korkeakoulun hyvin läheisestä yhteistyöstä, Hannula sanoo.

Tampereen yliopiston rehtori tyrmistynyt

Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso on TTY-säätiön päätöksestä ja ulostulosta täysin tyrmistynyt.

– On vaikea ymmärtää tätä. Vielä maanantaina olimme yhdessä TTY:n rehtorin kanssa puhumassa hankkeesta ja esittelemässä sitä, Laakso sanoo.

Laakson mukaan TTY-säätiö on nyt kirjannut reunaehdoiksi kysymyksiä, joita on yhdessä viety eteenpäin.

– Esitettyjä ehtoja on yhdessä syksyn aikana käsitelty. Esimerkiksi Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa olemme käyneet läpi mahdollista rahoitusta ja olemme siinä näkemyksessä, että 50 miljoonan rahoitus olisi saavutettavissa.

– Pääomittaminen taas liittyy valtiovallan lupauksiin. Sitä on työryhmä miettimässä ja päätöksiä ei ole odotettavissa ennen ensi vuotta. Pääomittamisen asettaminen ehdoksi tuntuu oudolta.

Myös johtamisesta on Laakson mukaan sovittu.

– Viime viikolla korkeakoulujen rehtorit ja puheenjohtajat yhdessä Tampereen kaupungin edustajien kanssa sopivat uuden yliopiston strategisesta johtamisesta.

– Ei Tampereen yliopiston hallitus ole tehnyt mitään linjauksia, joiden perusteella voisi esittää, ettei Tampereen yliopisto olisi sitoutunut johtamisjärjestelmään.

Liisa Laakso aloitti Tampereen yliopiston rehtorina vuoden alussa. Kuva: Tampereen yliopisto

"Yksipuolinen irtisanoutuminen tuntuu mahdottomalta"

Tampereen yliopiston rehtori ihmettelee TTY:n ilmoitusta myös siinä mielessä, että hankkeeseen ovat korkeakoulujen lisäksi sitoutuneet niin Tampereen kaupunki kuin valtiovaltakin.

– Yksipuolinen irtisanoutuminen hankkeessa, jota on yhdessä valmisteltu näin pitkälle, tuntuu ihan mahdottomalta.

Laakso toivoo, että yhdistymisneuvotteluja voidaan jatkaa.

– Kyllä muissakin yliopistofuusioissa on otettu askelia taaksepäin ja on syntynyt ongelmatilanteita, jotka on ratkaistu. Fuusiot ovat aina vaikeita. Ne ovat vaikeita hallinnolle ja johdolle – ja silloin tietysti uutta pelätään, ja on helppo löytää erilaisia syitä sille, miksi olisi parempi jatkaa ennallaan.

Laakso sanoo haluavansa nyt odottaa ja kuulostella eri osapuolten kantoja, että nähdään mikä kokonaisuus on.

– Itse näen Tampere3:n valtavana mahdollisuutena. Kilpailu yliopistojen välillä on niin kovaa, että korkeatasoisen toiminnan turvaaminen nykyisellä rakenteella on vaikeaa.