Dylan ei aio osallistua Nobel-palkintoseremoniaan

Muusikko Bob Dylan kertoi Ruotsin akatemialle kirjeitse, ettei aio saapua Tukholmaan.

Bob Dylan Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon lokakuussa saanut muusikko Bob Dylan ei aio saapua Tukholmaan vastaanottamaan palkintoaan.

Ruotsin akatemia (siirryt toiseen palveluun) kertoi verkkosivuillaan saaneensa Dylanilta kirjeen, jossa hän ilmoittaa olevansa estynyt saapumaan joulukuussa Tukholmaan vastaanottamaan Nobelin kirjallisuuspalkintoa.

Dylan kirjoittaa toivovansa, että olisi voinut saapua vastaanottamaan palkintoa henkilökohtaisesti, mutta muiden sitoumusten takia se on mahdotonta. Hän painottaa, että pitää Nobelin palkintoa suurena kunniana.

Ruotsin akatemia kertoo kunnioittavansa Dylanin päätöstä. Se, että palkittu ei saavu henkilökohtaisesti vastaanottamaan palkintoa on poikkeuksellista, mutta ei täysin ainutlaatuista.

Aiemmin muun muassa englantilaiset kirjailijat Harold Pinter ja Doris Lessing sekä itävaltalainen kirjailija Elfriede Jelinek eivät ole osallistuneet palkintoseremoniaan.

Dylanin on kuitenkin pidettävä Nobel-luento kuuden kuukauden sisällä palkintoseremoniasta. Se on akatemian ainoa vaatimus.

Luentoa ei ole pakko pitää Ruotsissa. Vuoden 2007 kirjallisuuspalkinnon voittanut Doris Lessing kirjoitti luennon paperille, ja sen luki hänen ruotsalainen kustantajansa Tukholmassa.

Dylan ilmoitti vasta kaksi viikkoa Nobelin kirjallisuuspalkinnon julkistamisen jälkeen ottavansa sen vastaan.