Länsimetron uuden toimitusjohtajan tausta: Äkkilähtö VR:ltä, miljoonatappioita ja laatuongelmia radanpidossa

Valtionyhtiö VR:n ratayhtiössä muhivat merkittävät tappiot. VR Trackin entinen toimitusjohtaja siirtyi Länsimetron toimitusjohtajaksi tällä viikolla.

Länsimetro
Rataa puhdistetaan lumesta.
Petri Lassheikki / Yle

Länsimetron uudeksi toimitusjohtajaksi nimitetty Ville Saksi irtisanoutui syyskuussa VR:n tytäryhtiön VR Track Oy:n toimitusjohtajan paikalta. VR ei tuolloin kommentoinut Saksin irtisanoutumisen syitä.

Saksin toimitusjohtajakaudella VR Track teki Ruotsissa kunnossapitosopimuksen, joka tuottaa Suomen valtion omistamalle yhtiölle merkittäviä tappioita. VR Trackin ruotsalainen tytäryhtiö teki vielä 2014 maltillista voittoa. Ruotsin-yhtiön liiketulos oli vielä vuosina 2013 ja 2014 noin viisi miljoonaa kruunua (n. 0,5 miljoonaa euroa) voitollinen.

Vuonna 2014 VR Track solmi 70 miljoonan euron arvoisen viiden vuoden kunnossapitosopimuksen (siirryt toiseen palveluun)Etelä-Ruotsin rataosuudesta. Jo seuraavana vuonna 5 miljoonan kruunun liikevoitto muuttui 25 miljoonan kruunun (n. 2,5 miljoonaa euroa) tappioiksi, ilmenee Ruotsin-yhtiön tilinpäätöksistä.

Tappiopesäkkeestä kerrottiin vasta Saksin lähdön jälkeen

Ruotsista tulevat tappiot ovat sittemmin jatkuneet. Ville Saksin vielä johtaessa VR Trackia VR tiedotti tämän vuoden huhti-kesäkuun osavuosikatsauksessaan, että “nopean kasvun seurauksena yhtiöllä on vielä kannattavuushaasteita ja alkuvuosi olikin tappiollinen”.

Ville Saksi irtisanoutui yhtiön palveluksesta syyskuussa. Jo lokakuussa julkaistu heinä-syyskuun osavuosikatsaus kertoi tappioiden syystä paljon suoremmin: “Ruotsin liiketoiminta on ollut tappiollista johtuen pääasiassa yhden kunnossapitoprojektin haasteista. Ruotsin koko vuoden tulos jää merkittävästi tappiolliseksi”.

Saksi irtisanoutui syyskuussa samanaikaisesti, kun tappiollinen sopimus Ruotsissa lopetettiin ennen aikojaan. Hänen tilalleen ratayhtiöön nimitettiin vt. toimitusjohtajaksi VR:n lakiasiainjohtaja Teemu Sipilä.

Alunperin sopimus Ruotsin eteläisen pääradan kunnossapidosta oli tehty kestämään viisi vuotta – syksystä 2014 syksyyn 2019. Sipilä ei vastaa kysymykseen, paljonko miljoonatappioita tuoneen sopimuksen purkaminen maksoi.

– Tappio on merkittävä ja se tulee näkymään koko vuoden tuloksessa, hän kommentoi.

Saksi: “Irtisanouduin ihan omista lähtökohdista”

Ville Saksi
Ville Saksi irtisanoutui VR:n ratayhtiön palveluksesta syyskuussa. Tällä viikolla hänet nimitettiin Länsimetro Oy:n toimitusjohtajaksi.VR Group

Länsimetron toimitusjohtajana aloittanut Ville Saksi ei halua kommentoida sitä, johtuiko hänen irtisanoutumisensa Ruotsissa tulleista tappioista.

– Minulla ei ole oikeutta kommentoida VR Trackin asioita. Olen itse VR Trackin palveluksesta irtisanoutunut ja ihan omista lähtökohdista. Tämä on kerrottu aika moneen kertaan.

Oliko teillä siis mahdollisuus jatkaa, mikäli olisitte halunnut?

– No sillä tavalla, että olin seitsemän vuotta VR Trackin palveluksessa. Jonkin aikaa jo oli suunnitteilla, että aika VR Trackilla tulee täyteen ja uusia haasteita on edessä. Sitä kautta se päätös kypsyi ja lähdin sitten eteenpäin.

Liikennevirasto ei kelpuuttanut yhtiötä tarjouskilpailuun

Liikennevirasto on antanut jyrkkää kritiikkiä VR Trackin toiminnasta Suomessa. Lännen Median lehdet kertoivat (siirryt toiseen palveluun) viime viikolla, että Liikenneviraston mukaan VR Trackin laiminlyönnit ovat mahdollisesti jopa vaarantaneet raideliikenteen turvallisuutta.

Liikennevirasto on ottanut laiminlyönnit niin vakavasti, että se sulki tänä syksynä VR Trackin kokonaan ulos Pohjanmaan-radan kunnossapidon tarjouskilpailusta. Valtion Rautateiden ratayhtiötä ei siis laiminlyöntiensä vuoksi päästetty pitämään valtion rautatietä kunnossa.

Sekä ratayhtiön uusi johtaja Sipilä että entinen johtaja Saksi ovat asiasta vaitonaisia. Sipilä sanoo, ettei tarkalleen muista, millä perusteilla yhtiö suljettiin tarjouskilpailuista. Hän kuitenkin vahvistaa, että syynä oli aiemmin tehdyn työn huono laatu. Saksi taas toteaa, että hänellä ei ole enää oikeutta kommentoida VR:n asioita.

Liikennevirastosta kerrotaan boikotin jäävän tilapäiseksi.

– Ei tällaisiin kilpailusta sulkemisiin aiemmin ole turvauduttu, eli se on poikkeuksellista. Olemme kuitenkin käyneet syksyn mittaan asioita läpi ja uskomme, että nämä ongelmat eivät enää toistu, sanoo Liikenneviraston radanpidon kunnossapitopäällikkö Jukka Valjakka.