OAJ: Jyväskylän leikkaukset vasta alkusoittoa

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ennakoi lisää koulutusleikkauksia eri puolilla maata. Kehittämispäällikkö Niku Tuomisto OAJ:stä arvioi, että Jyväskylän koulutuskuntayhtymän leikkaukset ovat vasta alkusoittoa.

Kotimaa
Lukiolaisten mielenosoitusmarssi Jyväskylässä.
Jyväskylän lukiolaiset järjestivät keskiviikkona ulosmarssin vastalauseena koulutusleikkauksille.Antti Seppälä / Yle

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä aikoo irtisanoa parikymmentä työntekijää, lopettaa kymmeniä määräaikaisia työsuhteita eikä palkkaa eläköityvien tilalle uusia työntekijöitä. OAJ odottaa samansuuruisia toimia muuallakin Suomessa.

– Tämä on vaan pienoismalli siitä kokonaiskuvasta. Samantyyppisiä ratkaisuja tulee aika välttämättä muihinkin ammatillisen koulutuksen koulutuskuntayhtymiin, koska raha loppuu tai vähenee oleellisesti. Tämä on ihan suora seuraus maan hallituksen ratkaisuista ja ymmärrän kyllä koulutuksen järjestäjää, kommentoi Niku Tuomisto.

Tehdään mahdottomaksi järjestää toisen asteen koulutusta.

Niku Tuomisto

Kuntayhtymät joutuvat kajoamaan opetuksen resursseihin, kun muusta ei voi enää säästää. Tuomisto korostaa, että opetus on ydintoimintaa ja ilman opettajaa ja opetusta koko laitosta ei tarvita.

Hallituksen päätöksiä koulutusrahojen leikkauksista Tuomisto pitää hyvin ristiriitaisina. Suomesta löytyy yli 100 000 nuorta iältään 19-30, jotka ovat vailla toisen asteen tutkintoa.

– Samaan aikaan leikataan koulutuksen resursseja, kun pitäisi nostaa koulutustasoja ja saada Suomi nousuun. Opetushallituksen pääjohtajakin suusta on kuultu, että tämä on käänteinen kärkihanke. Se tarkoittaa ilmeisesti sitä, että tehdään mahdottomaksi järjestää toisen asteen koulutusta, suomii Tuomisto.