1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Jyrki Hämäläinen herää henkiin teatterilavalla Järvenpäässä – Liput varattiin loppuun jo ennen ensi-iltaa

Viihteen monitoimimies Jyrki Hämäläiseen ja 70-luvun alun Suomeen keskittyvä musikaali Jyrki Boy on valtava ponnistus harrastajateatterille.

Järvenpään teatterin Jyrki Boy -musikaalissa Jyrki Hämäläisen saappaisiin astuu Juha Palkeinen. Kuva: Sami Lamberg

Jyrki Hämäläisen kuolemasta on jo kahdeksan vuotta, mutta tänä syksynä hän on jälleen ajankohtainen. Järvenpään teatterin uutuusmusikaali Jyrki Boy saa ensi-iltansa torstaina 17. marraskuuta.

Hämäläinen oli Suosikin pitkäaikainen päätoimittaja, ja tunnettu viihteen monitoimimies.

Näytelmän tuottajan ja toisen käsikirjoittajan Anu Uhleniuksen mukaan kyseessä on vuosiin 1972–76 sijoittuva ajankuva, jossa seikkaillaan muun muassa Suosikin toimituksessa, Hesperian yökerhossa, nakkikioskilla ja välillä Jyrkin pään sisällä.

Kokonaisuus on Uhleniuksen mukaan iloinen sekoitus faktaa ja fiktiota.

– Jyrki Hämäläisen sanoin: pakko joustaa, pakko joustaa! Siellä on joitain tosijuttuja, siellä on tarinoita ja siellä on asioita, jotka olisivat voineet olla totta.

Materiaalista runsaudenpula

Idea Jyrki Hämäläisen ympärillä pyörivästä näytelmästä syntyi jo vuosia sitten muusikko Altti Uhleniuksen päässä.

Ajatus konkretisoitui teoiksi noin puolitoista vuotta sitten, kun Järvenpään teatteri näytti projektille vihreää valoa ja käsikirjoittajat Anu Uhlenius ja Outi Pippuri tarttuivat toimeen.

He tapasivat näytelmän valmisteluvaiheessa useita Jyrki Hämäläisen tunteneita ihmisiä, kuten viihteen monitoimimies Markku Veijalaisen sekä Hämäläisen pitkäaikaisen puolison Arja-Liisa Inguksen.

Ingus suhtautui musikaalihankkeeseen alusta alkaen positiivisesti.

Jyrki Hämäläisen pitkäaikainen puoliso Arja-Liisa Ingus antoi näytelmän käsikirjoittajille taustatietoja. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

– Innostuin heti ja olin valmis auttamaan siltä osin kuin pystyn. Se vähän harmitti, että näytelmä rajoittuu niin lyhyelle ajalle. En tiedä, oliko 70-luvun alku musiikillisesti Jyrkille edes kovin tärkeä ajanjakso.

Uhleniuksen mukaan ajallinen rajaus oli välttämätön, koska materiaalia oli niin paljon.

– Kun tutustuimme henkilöön ja kaikkeen, mitä esimerkiksi Suomessa on niihin aikoihin tapahtunut, tajusimme, että tästä tulee romaani, jos emme rajaa sitä jotenkin ajallisesti.

"Huumorintajuinen, hajamielinen ja boheemi"

Arja-Liisa Ingus oli Hämäläisen läheisin ystävä loppuun saakka. He pysyivät hyvissä väleissä, vaikka avioliitto päätyi eroon jo vuonna 1997.

Ingus muistaa Hämäläisen hauskana, huumorintajuisena ja lempeänä ihmisenä.

– Hän oli myös hyvin hajamielinen ja boheemi. Kun hän tuli töistä kotiin, kengät jäivät siihen levälleen keskelle käytävää ja salkku lensi jonnekin. Ehkä alkuun kuljin perässä siivoten ja sitten vähitellen minusta tuli suunnilleen yhtä boheemi.

Matkustelu ja maailman metropolien kiertäminen oli Hämäläiselle rakasta puuhaa.

Jyrki Hämäläinen Kuva: Seppo Sarkkinen

– Hän sanoi että jos Lontooseen kyllästyy niin kyllästyy elämään. Se oli tärkeimpiä paikkoja, siellä me mentiin naimisiinkin.

Näytökset varattiin loppuun jo ennen ensi-iltaa

Jyrki Boy -musikaali on ollut huippusuosittu jo ennen ensimmäistäkään esitystä. Tuottaja Anu Uhleniuksen mukaan likimain kaikki kymmenen tämän vuoden aikana esitettävää näytöstä on loppuun varattu, ja lisäesityksiä on jo järjestetty tammikuulle.

Näytelmää esitetään Järvenpää-talon Sibelius-salissa, johon mahtuu 550 katsojaa.

– Olemme alueen asukkaille todella kiitollisia, että he haluavat tukea tekemisiämme. Sen eteen on tehty monta kymmentä vuotta töitä jo ennen meitä, Uhlenius sanoo.

Kun ensi-iltaan on aikaa vuorokausi, ohjaaja Tiina Brännare on huolissaan enää yhdestä asiasta.

– Esitys on muuten kasassa, mutta äänentoiston kanssa on ollut pieniä teknisiä ongelmia. Meillä on kaikkiaan 27 langatonta mikrofonia, mikä on erittäin suuri ja haastava määrä!