Filippiinien presidentti Duterte uhkaa erolla kansainvälisestä rikostuomioistuimesta

Duterten mukaan hän on ensimmäisenä liittymässä mukaan, jos Venäjä ja Kiina päättävät luoda "uuden järjestyksen".

Filippiinit
Presidentti Rodrigo Duterte ja joukko armeijan upseereita näyttävät nyrkkiä.
Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte vieraili lokakuussa maan armeijan päämajassa Manilan eteläpuolella.Mark R. Cristino / EPA

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte sanoo, että Filippiinit saattaa vetäytyä kansainvälisestä rikostuomioistuimesta ICC:stä Venäjän esimerkkiä seuraten.

Syyksi Duterte sanoi kritiikin, jota länsimaista on esitetty hänen kesällä aloittamaansa huumeidenvastaista sotaa kohtaan.

Poliisit ja hämäräperäiset kuolemanpartiot tappoivat jo presidentin ensimmäisten kolmen virassaolokuukauden aikana ainakin 3 500 huumerikolliseksi epäiltyä. Myös viattomia on joutunut uhreiksi, ja ICC varoitti lokakuussa Filippiinejä siitä, että se saattaa ryhtyä tutkimaan laittomilta vaikuttavia surmia.

Jos Filippiinit eroaisi ICC:stä, tuomioistuin ei voisi ottaa maassa tapahtuvia epäiltyjä rikoksia käsiteltäväkseen omasta aloitteestaan, vaan vain YK:n turvallisuusneuvoston pyynnöstä.

Uhkaillut myös erolla YK:sta

Rääväsuisista puheistaan tunnettu Duterte on aiemmin uhannut myös erolla YK:sta ja haukkunut esimerkiksi Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa ja paavi Franciscusta alatyylisesti.

Torstaina hän sanoi, että jos Venäjä ja Kiina päättävät perustaa "uuden järjestyksen", hän on ensimmäisenä liittymässä joukkoon.

Duterte kommentoi ICC:tä päivä sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti, että se vetäytyy tuomioistuimen perustamissopimuksesta kokonaan ja keskeyttää jäsenyysprosessin.

Ilmoituksella on lähinnä symbolista merkitystä, sillä Venäjä ei ole koskaan ollutkaan ICC:n varsinainen jäsenvaltio, toisin kuin Filippiinit. Venäjä allekirjoitti perustamissopimuksen vuonna 2000, mutta ei koskaan sisällyttänyt sitä omaan lainsäädäntöönsä.

Etelä-Afrikka, Gambia ja Burundi ilmoittivat lokakuussa eroavansa ICC:stä. Niitä ennen yksikään maa ei ollut lähtenyt vuonna 2002 toimintansa aloittaneesta tuomioistuimesta, joka tutkii vain kaikkein vakavimpia rikoksia, kuten kansanmurhia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Lähteet: Reuters, Yle