Varavirtalähde toimii kuten hiustenkuivain? Käyttöohjeissa piilee käsittämättömiä virheitä

Käyttöohje on perusta tuotteen turvalliselle käytölle. Aina käyttöohjeet eivät ole kuitenkaan sitä, mitä niiden pitäisi olla.

Kuluttajatuotteiden turvallisuus
Varavirtalähteen käyttöohje, jossa on virheitä
Osa varavirtalaitteen käyttöohjeesta on vaihtunut hiustenkuivaimen ohjeisiin.Laura Tolonen / Yle

Kajaanilainen mies osti vastikään paikallisesta Puuilo-myymälästä USB-liitettävän varavirtalaitteen matkapuhelintansa varten. Pienen lisäakun mukana tullutta paperista käyttöohjeita lukiessaan mies hämmästyi, yleiset turvallisuusohjeet olivat selkeästi laitetta varten, mutta käyttöön liittyvissä ohjeissa puhuttiin hiusten kihartamisesta ja kampauksen viimeistelystä.

– Osa laitteen ohjeista on todennäköisesti vaihtunut toisen laitteen ohjeisiin käännösvaiheessa, kertoo Heikki Tuomaala Puuilosta.

– Virheen taustalla on todennäköisesti se, että maahantuojan käyttämässä käännöstoimistossa ei ole ollut suomenkielen taitoista, joten marginaalikielet kuten suomi käännetään koneella eikä oikolukiessa ole huomattu, että teksti on toisesta tuotteesta.

Välillä kuulee sanottavat, että eihän niitä kukaan lue.

Jaakko Kuustonen

Tuomaala korostaa, että vastuu on myymälän, joten mies voi tuoda ostamansa laitteen takaisin ja hänelle hyvitetään laitteen hinta. Kauppa aikoo ottaa myynnistä pois samanlaiset varavirtalähteet.

Siansaksaa ja muita puutteita

Tapaus ei ole ainoa laatuaan. Esimerkiksi Kuningaskuluttaja kertoi vuoden alkupuolella tapauksesta, jossa ruohonleikkurin käyttöohje oli kirjoitettu täysin käsittämättömällä kielellä. Toisessa tapauksessa paikallisesta kaupasta ostetun lampun käyttöohje olikin indonesiaksi.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston kuluttajatuotteiden ryhmäpäällikön Jaakko Kuustosen mukaan Suomen laki edellyttää, että tuotteen mukana on toimitettava tarpeelliset tiedot tuotteen turvallisesta käytöstä. Tiedot on annettava selkeästi ja ymmärrettävällä tavalla. Lisäksi ohjeet on annettava sekä suomeksi että ruotsiksi.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuotteen mukana on aina annettava kaikki turvallisen käytön kannalta tarpeelliset tiedot. Osa voidaan antaa tuotteen myyntipäällyksessä tai ne voidaan antaa käyttöohjeena pakkauksen sisällä, Kuustonen kertoo.

lampun käyttöohjeet indonesiaksi
Lampun käyttöohjeet indonesiaksi.Petri Kivimäki / Yle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo käyttöohjeita osana muuta valvontaansa. Puutteet ohjeistuksessa voidaan jakaa neljään osaan (siirryt toiseen palveluun): ohjeet puuttuvat kokonaan, suomen- ja/tai ruotsinkieliset ohjeet puuttuvat, ohjeista tehty käännös on niin huono, ettei siitä ole apua tuotteen käyttäjälle ja ohjeet ovat epäselvät.

– Jos käyttöohjeissa on selkeästi puutteita tai ne puuttuvat kokonaan, niin edellytämme, että sellaiset laaditaan. Jos siellä on räikeitä epäselvyyksiä, myös niihin puututaan. Jos puutteet ovat pienempiä, niin sitten kehotamme jatkossa laittamaan ohjeet kuntoon. Välillä pyydämme pistokokeenomaisesti toimittamaan ohjeet meille myöhemmin näytille, eli katsomme onko näin tapahtunut, Kuustonen kertoo.

"Eihän niitä kukaan lue"

Jaakko Kuustosen mukaan vastuu käyttöohjeista on koko jakeluketjulla. Hänen mukaansa on luontevaa, että valmistaja lähtökohtaisesti laatii käyttöohjeet, koska hän tuntee tuotteensa parhaiten. Tänä päivänä valmistajat eivät ole kuitenkaan usein Suomessa ja ulkomailla suomenkielen osaajia ei ole yhtälailla saatavissa kuin yleisempien kielten, Kuustonen sanoo.

– Tässä mielessä lainsäädäntö jättää vastuuta myös jakelijoille ja jälleenmyyjille. Suomessa myös heidän pitää osaltaan katsoa käyttöohjeet, jotta ne ovat oikeasti järkevät ja niissä kerrotaan tärkeimmät asiat. Sellainenkaan käyttöohje ei ole hyvä, että siinä on hirmuinen määrä varoituksia ja ohjeita, jotka eivät ole tarpeellisia turvallisen käytön kannalta. Ne on tehty enemmän varmistukseksi, että jos jotain käy.

Tuotteen mukana on aina annettava kaikki turvallisen käytön kannalta tarpeelliset tiedot.

Jaakko Kuustonen

Kuustosen mukaan Tukesille tulee parisataa ilmoitusta vuodesta, joista iso osa koskee enemmän itse tuotetta kuin käyttöohjetta. Käyttöohjeiden merkitystä ei voi kuitenkaan väheksyä, Kuustonen sanoo.

– Jos katsoo esimerkiksi meidän vaarallisten tuotteiden rekisteriä, niin sieltä löytyy muun muassa joitain henkilösuojaimia, joissa on laitettu vääränlaiset tiedot esimerkiksi suojaavuudesta. Silloin on jouduttu edellyttämään palautusmenettelyä.

– Käyttöohjeet ovat tärkeitä, vaikka välillä kuulee sanottavat, että eihän niitä kukaan lue. Siitä huolimatta useissa tuotteissa ne voivat olla hyvin relevantteja sen osalta, että niitä osataan käyttää oikealla tavalla, Kuustonen lisää.