1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poika hakkasi toisen kesken koulupäivän – lukiolaistyttö ryntäsi väliin

Välituntivalvojilla oli vuoronvaihto menossa, kun pojat tappelivat koulun pihalla Kotkassa.

Kuva: Satu Krautsuk / Yle

Kaksi oppilasta tappeli Karhulan koulun pihalla Kotkassa sillä seurauksella, että toinen heistä joutui sairaalahoitoon. Rehtorin mukaan tappelua edelsi pidempiaikainen sanallinen nahistelu.

– Pojilla oli ollut jo pidemmän aikaa sanallista ärsyttämistä. Jossain vaiheessa pinna oli katkennut ja maailma mustunut toisen oppilaan silmissä, kertoo koulun vs. rehtori Sakari Valtiala.

Välikohtaus tapahtui keskiviikkona. Paikalla oli myös noin 30 muuta koulun oppilasta, joista monet kuvasivat tappelua älypuhelimillaan. Tappelu katkesi vasta, kun tilanteen ikkunasta nähnyt lukiolaistyttö riensi paikalle.

– Hän näki, miten toinen poika tönäistiin maahan ja paikalle alkoi kertyä oppilaita. Tyttö ryntäsi refleksinomaisesti katsomaan, mistä on kyse ja syöksyi väliin. Hän kertoi, ettei ajatellut omaa turvallisuuttaan vaan meni auttamaan, kun toinen oli pulassa, Valtiala kertoo.

Todennäköisesti lukiolaistyttö esti sen, ettei sattunut pahemmin.

Sakari Valtiala

Opettajat eivät nähneet

Rehtorin mukaan pihalla ei ollut opettajia, koska välituntivalvojilla oli vuoronvaihto menossa.

Kun vuoronsa aloittanut valvoja ehti paikalle, lukiolaistyttö oli jo mennyt väliin. Paikalle oli saapunut myös koulun viereiseltä kadulta ulkopuolinen nainen, joka piti pahoinpideltyä poikaa pystyssä.

Pihalle saapui myös kaksi muuta opettajaa. Yksi opettajista soitti hätäkeskukseen ja kysyi, miten tulee toimia. Kukaan opettajista ei kuitenkaan rehtorin tietojen mukaan nähnyt varsinaista tappelua. Valvojien vuoronvaihdossa on koulussa monenlaisia käytäntöjä, joissa saattaa rehtorin mukaan olla korjaamisen varaa.

– Opettajat eivät vuoroa vaihtaessaan välttämättä tapaa toisiaan, koska saattavat liikkua eri ovista. Olen pohtinut, että muuttaisimmeko käytäntöä. Opettajat voisivat esimerkiksi moikata toisiaan pihalla ennen kuin toinen lähtee pois.

Opettajat eivät vuoroa vaihtaessaan välttämättä tapaa toisiaan, koska saattavat liikkua eri ovista.

Sakari Valtiala

Isku päähän

Silminnäkijöiden mukaan toinen pojista kaatoi toisen pari kertaa maahan ja löi häntä päähän ainakin kerran. Uhri ehti saada tappelussa vammoja, joiden vuoksi yksi opettajista vei hänet hätäkeskuksen ohjeiden mukaan läheiseen terveyskeskukseen tarkastettavaksi. Sieltä poika vietiin ambulanssilla keskussairaalaan hoitoon.

– Kyse oli päähän kohdistuneesta iskusta, ja hänellä heitti tasapaino. Hän oli kyllä tajuissaan ja puhui ihan järkeviä, mutta tällaiset on syytä ottaa aina vakavasti.

Tappelijat olivat 14- ja 15-vuotiaita. Rehtori on pettynyt muiden oppilaiden käytökseen.

– Tosi suututtava ja järkyttävä juttu. Todennäköisesti lukiolaistyttö esti sen, ettei sattunut pahemmin. Hän oli tosi järkyttynyt, kun kukaan ei puuttunut vaan kaivoi kameroitaan esiin.

Rikosilmoitus tehty

Rehtori aikoo käsitellä asiaa sekä opettajien kanssa että olla yhteyksissä kaikkien koulun oppilaiden vanhempiin.

– Otan ensi viikolla luokkatasoittain kaikki oppilaat auditorioon, ja tappelun katkaissut lukiolaistyttö saa tulla puhumaan heille.

Toki rehtori ymmärtää, etteivät kaikki voi eivätkä uskalla mennä väliin.

– Aikuisille pitäisi kuitenkin ilmoittaa välittömästi.

Koulu ei rankaise tappelijoita, sillä rehtori teki asiasta rikosilmoituksen. Poliisi kuulee myös tapahtumat nähneitä oppilaita.

– Ei ole tarkoituksenmukaista jakaa kaksinkertaista rangaistusta. Mielestäni terveyteen ja henkeen kohdistuvat teot eivät ole asianomistajarikoksia.

Tappelusta kertoi ensimmäisenä Kymen Sanomat.

Klo 12:31 Juttua täydennetty.